Durerea in partea stanga, sub coaste: Cand ar putea fi vorba de splina si ce inseamna

0
77

Splina este organul amplasat în spatele stomacului, în partea stângă, de sus, a cavității abdominale. Uneori, splina poate provoca dureri. Care este rolul splinei și din ce motive pot apărea durerile?

Splina este un organ amplasat în spatele stomacului, în partea stângă, de sus, a cavității abdominale. Fiind situată chiar sub coaste, aceasta nu poate fi palpată. Uneori, splina poate provoca dureri, cauzând senzații similare înțepăturilor, imediat sub coastele din partea stângă. De asemenea, zona poate fi dureroasă la atingere.

Care este rolul splinei în organism

Splina este un organ limfoid secundar, de dimensiunea unui pumn, care aparține de sistemul circulator, dar al cărui rol este strâns legat de sistemul imunitar. Cu toate acestea, este un organ fără de care se poate trăi, pentru că ficatul are capacitatea de a-i prelua funcțiile de bază.

Splina are mai multe funcții în organism, printre care se numără:

Apărarea organismului de germeni, prin stimularea producției de celule albe;

Ținerea sub control a nivelului de celule albe și roșii și eliminarea celulelor îmbătrânite sau afectate;

Susținerea procesului de formare al eritrocitelor (eritropoieza) la făt;

Monitorizarea circulației sângelui și depozitarea acestuia pentru anumite situații de urgență (în cazul în care corpul are nevoie de un surplus de sânge, splina trimite spre circulație un aport de 200-300 grame de sânge în plus, din depozitul său).

Deși susține procesul de formare și reglare celulară, atunci când nu mai funcționează corect, splina poate elimina celule sănătoase, ceea ce înseamnă că poate declanșa anemia, poate crește riscul de infecții și, totodată, poate favoriza învinețirea și sângerările.

Splina devine dureroasă fie dacă este accidentată, adică atunci când apare ruptura de splină, fie dacă își mărește volumul (splină mărită), potrivit doc.ro.

Durerea cauzată de ruptura de splină

Rareori, splina este accidentată sau lovită în timpul unui impact, deoarece este protejată de amplasarea sa în spatele stomacului. Chiar și așa, există situații în care splina poate fi lovită – de pildă, în urma unui accident rutier, în timpul practicării unui sport de contact ori din cauza unei coaste rupte. În asemenea situații, poate apărea afecțiunea denumită ruptură de splină, dar totodată se poate forma și un hematom, care se poate transforma în chist. Ruptura de splină poate să apară imediat după impact, dar și la câteva săptămâni după.

Cum se manifestă durerea în ruptura de splină

Semnele și simptomele rupturii de splină sunt următoarele:

Durere în partea stângă a abdomenului, sub coaste, și sensibilitate la atingerea zonei

Instabilitate cardiovasculară manifestată prin tahicardie și amețeli

Greață, vărsături, paloare, pierderea cunoștinței.

Ruptura de splină este o afecțiune care necesită îngrijiri medicale de urgență, întrucât hemoragia poate fi puternică și poate pune viața pacientului în pericol.

continuarea pe exquils.ro