joi, 28 martie, 2024

Dureri cervicale si dureri de cap: exista cu adevarat o legatura?

Distribuie:

Publicat:

Dureri cervicale si dureri de cap. Durerea cervicala poata afecta orice parte a gâtului nostru: mușchii, vertebrele, discurile intervertebrale sau nervii. Când aveți dureri în această zonă, aveți rapid dificultăți de mișcare a capului, în special de la stânga la dreapta.

Simtim ca gatul tau este rigid si blocat. Este un sentiment deosebit de neplăcut, deoarece ne pierdem atât mobilitatea, cât și o parte din câmpul nostru vizual, deoarece nu putem privi cu ușurință rapid in toate părțile.

Amorțeală, furnicături

Puteți avea o cervicala dureroasa din motive foarte diferite. Acest lucru ar putea fi, de exemplu, din cauza unui nerv blocat într-un disc care a fost mișcat sau comprimat de spasme musculare din zonă. În acest caz, vom experimenta și amorțeală, furnicături sau chiar o anumită slăbiciune la nivelul brațului, care poate merge până la mână sau în alte părți ale corpului.

Tensiunea musculară și distensia sunt două dintre cauzele principale ale gâtului blocat, așa cum este și postura incorecta în timpul activităților zilnice. Când muncim, ne uităm la televizor, jucăm sport sau chiar dormim, putem adopta o poziție care ne face să ne învârtim prea mult sau să modifice axa și să producă un contractura musculara cervicala, alungirea sau chiar o rupere.

Repetarea prea mare a acestor poziții proaste poate afecta mușchii, coordonarea sau poziționarea corectă a vertebrelor.

Trauma poate provoca, de asemenea, probleme la nivelul gâtului, care pot fi foarte grave. În mod evident, ne gândim la accidente rutiere, sport, dar și căderi, care pot provoca frica de deteriorarea vaselor de sânge, fracturi vertebrale sau chiar paralizie.

Dureri cervicale si dureri de cap. Durerea cervicala poate avea și alte cauze, cum ar fi:

Hernii de disc
Artrita localizată pe vertebrele cervicale
Artrita cervicală sau cervicartroza
Afecțiuni medicale, cum ar fi fibromalgia
Fracturi ale coloanei vertebrale legate de osteoporoză
Infecții ale coloanei vertebrale

Stenoza spinală sau canalul lombar îngust

Pe lângă patologii sau traume, durerea de gât poate fi rezultatul tensiunii musculare, localizată pe o altă parte a corpului și care radiază sau are un impact asupra gâtului nostru.

În același timp, o stare de stres fizic și emoțional, anxietate ridicată, depresie sau tensiune emoțională semnificativă sunt, de asemenea, declanșatoare directe ale tensiunii musculare și generează un blocaj sau o senzație de blocare a gatului.

Dureri cervicale si dureri de cap: exista cu adevarat o legatura?

Gâtul nostru este format din multe elemente proprioceptive sau receptori nervoși. Cu toate acestea, durerile de gât pot preveni mobilitatea corectă a gâtului și pot afecta transmiterea mesajului nervos în partea superioară a coloanei vertebrale.

Aceasta înseamnă că un blocaj al gâtului poate avea efecte foarte neplăcute asupra sănătății noastre generale. Ca urmare a tensiunii gâtului pot apărea dureri de cap, migrene, greață, amețeli, dar și oboseală, probleme de echilibru sau chiar anxietate.

Pentru persoanele care suferă de dureri de cap frecvente, poate fi foarte interesant să înțelegem cum aceste dureri pot fi legate de ceea ce se intampla în jurul gâtului nostru.

Într-adevăr, durerile de cap de origine cervicală, numite dureri de cap cervicogene, se pot manifesta prin diferite tipuri de simptome, inclusiv:

Dureri unilaterale
Rigiditatea și pierderea mobilității la nivelul gâtului
Durere continuă cu intensitate variabilă sau episoade de durere care apar într-o anumită poziție
Durere de la gât la frunte, temple și ochi
Greață, vărsături
Amețeală

Acest tip de durere de cap este adesea prezent atunci când te trezești și variază pe parcursul zilei. Poate fi cauzată de traume ale gâtului, de artrită, dar și de stres, de oboseală musculară și oculară.

Contracțiile mușchilor gâtului, favorizate de anxietate, pot declanșa într-adevăr dureri de cap și migrene cervicogene. Ele pot fi complicat de diagnosticat.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img