Economia americană a înregistrat o contracţie neaşteptată în primul trimestru

0
36

Economia americană a înregistrat o contracţie neaşteptată în primul trimestru, afectată de varianta Omicron a coronavirusului care a descurajat călătoriile şi a perturbat activitatea economică, transmite Reuters.

Produsul Intern Brut s-a contractat cu 1,4% în ritm anual în primele trei luni, arată o estimare preliminară publicată joi de Departamentul american al Comerţului, după o creştere robustă de 6,9% în ultimele trei luni ale anului trecut. Acesta este primul declin înregistrat de economia americană de la debutul pandemiei în urmă cu aproape doi ani. Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o creştere de 1,1% a economiei americane în primul trimestru.

"Scăderea Produsului Intern Brut reflectă o scădere a investiţiilor private, a exporturilor, a cheltuielilor publice ale statului şi guvernelor locale, în timp ce importurile au crescut", a explicat Departamentul american al Comerţului într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.ro.

Analiştii subliniază însă că acest declin al PIB-ului nu oferă o imagine adecvată a evoluţiei economiei americane, având în vedere faptul că cererea internă a fost solidă, iar investiţiile companiilor în echipamente au accelerat. Datele statistice arată că vânzările finale către cumpărătorii interni au crescut cu 2,6% în ritm anual, după un avans de 1,7% în trimestrul patru al anului trecut.

COntinuarea pe stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.