Șeful Enel prevede o nouă criză energetică: ‘Motivul real e dificil de preconizat, dar și de înțeles’

0
73

Carlo Pignoloni, CEO şi country manager Enel România, afirmă că Europa este în acest moment principala victimă a trendului de dependenţă de importurile de gaz, iar această criză nu este nici prima şi nu va fi nici ultima pentru că este strict legată de preţul gazului şi de certificatele de carbon, care sunt strict legate de acest preţ, informează News.ro.

”Aş vrea sa incep prin a le multumi colegilor de la Enel pentru eforturile depuse nu doar în 2021, ci şi în acest început de an, în toată această perioadă dificilă, pe fondul pandemiei. Le mulţumesc de asemenea pentru eforturile depuse în această criză, care a venit peste cea medicală şi care ne va afecta suplimentar activitatea.

Această criză nu este nici prima şi nu va fi nici ultima pentru că este strict legată de preţul gazului şi de certificatele de carbon, care sunt strict legate de acest preţ. Aceste schimbări tectonice la care făcea referire domnul Timmermans fac referire la o criză care este dificil de gestionat deoarece vorbim de o marfă care este comercializată la nivel mondial, iar motivul real pentru care avem aceste creşteri mari de preţ sunt dificil de preconizat, dar şi de înţeles. De asemenea, ştim foarte bine că există şi probleme geopolitice la mijloc. O lecţie de învăţat de aici ar fi că ar trebui să renunţăm la mărfuri iar vestea bună este că acest lucru este posibil acum, prin electrificare, prin investiţii în regenerabile, vom scăpa de dependenţa de gaz”, a declarat marţi Carlo Pignoloni, CEO şi country manager Enel România, în cadrul unui summit pe energie.

El afirmă că Europa este în acest moment principala victimă a acestui trend de dependenţă de importurile de gaz.

”Acesta ar fi pe scurt mesajul – ar trebui să realizăm tranziţia energetică, trasată de UE, pentru a atinge libertatea şi independenţa, mizând pe energia regenerabilă, care este prin definiţie locală. În plus, pe lângă componenta economică, utilizarea regenerabilelor ajută la lupta împotriva schimbărilor climatice, care a trecut de faza unei ameninţări şi este în prezent o realitate”, a precizat şeful Enel.

El spune că şi în alte ţări guvernele au luat măsuri pentru a nu lăsa consumatorii vulnerabili în faţa acestor creşteri mari de preţuri la energie şi gaze.

”Cu toate acestea, deciziile luate au pus furnizorii la mijloc şi din această cauză întâmpinăm destul de multe probleme. Vreau să vă aduc aminte că măsura plafonării preţurilor nu se încadreaza neapărat în toolkit-ul UE iar în acest moment UE revizuieşte acest toolkit. Revenind la noi, este evident că suferim financiar din cauza creşterii preţurilor, însă la acest aspect se adaugă şi cel al facturării pe baza noilor reglementări, care au adăugat dificultăţi suplimentare. Până acum am dat dovadă de rezilienţă, ne-am respectat promisiunile faţă de clienţi, nu am intervenit asupra preţurilor pe contractele semnate deja, însă este mai mult decât evident că acest lucru ar trebui să se schimbe începând cu aprilie. Ţinând cont de estimări, care spun că, din păcate, criza va continua pentru o perioadă mai lungă de timp, ne aşteptăm ca măsurile următoare să ţină cont de toolkit-ul despre care vorbeam mai devreme, de măsuri de fiscalizare, TVA, şi am auzit politicieni care au spus că acestea vor fi punctul de start pentru viitoarele măsuri de compensare”, a afirmat Carlo Pignoloni.

Referindu-se la distribuţie, spune că a fost foarte puternic afectată de criză şi este un domeniu pentru care nu s-a luat niciun fel de măsură.

COntinuarea pe stiripesurse.ro