joi, 18 aprilie, 2024

Explicatii aduse de un fost sef ANAF! Care este motivul inghetarii indemnizatiilor bugetarilor

Distribuie:

Publicat:

Măsurile luate recent de Guvern, prin care toate indemnizaţiile, sporurile şi orice fel de compensare financiară suplimentară salariului bugetarilor sunt plafonate în 2019.

Creşterea pensiilor este amânată până la 1 septembrie, sunt explicate de fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, prin imposibilitatea colectării unor venituri uriaşe în decembrie 2018.

„Ştirea pe scurt: Singură şansa pentru a închide bugetul pe 2018 constă în realizarea de venituri de 35 de miliarde de lei în decembrie. Niciodată nu s-a realizat această sumă. Fără măsluirea cifrelor este imposibil! După două măsluiri consecutive ale rectificărilor de anul acesta (prin umflarea veniturilor din pix), în decembrie trebuie fie să mintă oficial (Comisia Europeană, FMI, FMI, BERD), fie să recunoască public eşecul guvernării”, consideră Gelu Diaconu.

Făcând referire la tabelul de mai jos, Diaconu spune că guvernanţii „au nevoie de venituri în decembrie în valoare de 35 de miliarde de lei pentru a realiza 296 mld lei cât au trecut din pix la rectificare”.

„Dacă urmărim evoluţia veniturilor şi a celorlalţi indicatori de anul trecut, observăm că misiunea este 100% imposibilă pentru că:

1. Nu ai cum să aduci venituri la buget în dec. 2018 cu 10,9 mld lei mai mult în dec. 2017, chiar dacă au luat din banii de investiţii de la companiile de stat cca 1 mld.  

2. Nu ai cum să ţii deficitul în dec. 2018 la 0,23%, când în dec. 2017 a fost de 1,67%, anul acesta având oricum cheltuieli mult mai mari decât anul trecut cu salariile şi pensiile.

3. Nu ai cum să creşti ponderea veniturilor în PIB cu aproape 1 pp într-o singură luna, dec. 2018 faţă de dec. 2017. Acum sper că este clar de ce au crescut nivelul fiscalităţii şi au plafonat creşterile de salarii şi pensii. Dacă execuţia bugetară arată astfel anul acesta ne putem lesne imagina cât de dificilă este construcţia bugetului pe anul viitor şi de ce nu au făcut-o nici până astăzi”, încheie fostul şef al Fiscului.

bugetul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img