Femeile insarcinate din Romania consuma foarte multe vitamine, fara sa stie exact de ce

0
64

72% dintre femeile insarcinate consuma suplimente nutritive. 53% dintre ele prefera preparatele polivitaminice si mineralele, urmate de fier (22%), acid folic (20%), calciu (19%) si magneziu (7%). Spre deosebire de acestea, femeile care nu sunt insarcinate folosesc mult mai putin suplimentele nutritive (45%) si prefera multimineralele (23%), calciul (0,5%) si magneziul (13%). Mai mult de jumatate din femei renunta la suplimentele nutritive dupa ce au nascut. Femeile aflate in perioada preconceptiei spun ca iau minerale si vitamine la recomandarea medicului ginecolog, iar 35- 42% dintre doamnele insarcinate folosesc suplimentele la sugestia medicului de familie.

Doar 19% dintre femeile aflate in perioada preconceptiei si 25% dintre cele insarcinate sustin ca folosesc suplimente nutritive din proprie initiativa. 34% dintre femei nu pot mentiona spontan nici un motiv pentru care este indicat consumul de vitamine in perioada de preconceptie. Din raspunsurile celorlalte, se desprind cinci motive mentionate in egala masura: compensarea lipsei de calciu si de vitamine, sanatatea viitoarei mame, asigurarea unei dezvoltari normale a viitorului embrion, pregatirea organismului pentru sarcina si fortificarea lui (cresterea imunitatii). in perioada sarcinii, asigurarea unei dezvoltari normale a fatului devine motivul mentionat cel mai des (26%), urmat de compensarea lipsei de calciu si de vitamine (17%).

Dupa nastere, principalele motive ale consumului de vitamine ar fi faptul ca ajuta organismul sa se recupereze si faptul ca imbunatateste calitatea laptelui si implicit a sanatatii copilului. 42% din femei nu au putut sa precizeze spontan nici un motiv. 7% dintre femei stiu ca vitaminele reduc greata. Participantele la studiu au fost rugate sa indice beneficiile administrarii de vitamine. Cele mai cunoscute avantaje sunt prevenirea anemiei si sustinerea necesarului crescut de vitamine si minerale in timpul sarcinii si alaptarii. Aproximativ 35% dintre femei (in fiecare dintre cele trei perioade) sunt constiente de aceste beneficii (la aceasta intrebare au fost utilizate niste intrebari false, denumite chei de control, prin care au fost filtrate acele persoane care dau raspunsuri din auzite sau „la intamplare“, identificand ponderea celor care cunosc cu adevarat respectivele beneficii).

La polul opus, beneficiile cel mai putin cunoscute ale administrarii de vitamine, mentionate doar de 5-7% dintre femeile chestionate, sunt reducerea incidentei starilor de greata, a ametelilor si varsaturilor in fazele incipiente ale sarcinii si faptul ca ajuta la scaderea infertilitatii. Studiul a fost efectuat pe un esantion de 910 femei din mediul urban, cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.