vineri, 19 aprilie, 2024

Final de poveste pentru Raliul Iasului Cotnari!

Distribuie:

Publicat:

A sasea etapa a Campionatului National de Raliuri Dunlop, organizat sub egida Federatiei Romane de Automobilism Sportiv, a avut o desfasurare de infarct. A fost o adevarata pledoarie pentru raliuri, o pledoarie gazduita in conditii de exceptie de judetul Iasi. Dupa doua zile nebune, echipajul Edwin Keleti – Csomortani Botond, pe Ford Fiesta R5, a reusit sa castige Raliul Iasului Cotnari, urmat la 5 secunde distanta de echipajul Dan Gartofan – Eugen Rotaru, pe Skoda Fabia S2000 si de finlandezul Tapio Laukkanen (secondat de Haari Kaprro la volanul unui Subaru Impreza N14). Desfasurarea competitiei a fost insa un veritabil thriller, unul cu final fericit pentru Edwin Keleti. In primele 8 probe speciale, Francois Delecour (copilot Dominique Savignoni, la volanul unei Subaru Impreza N14) a reusit sa-si betoneze locul intai in clasamentul general (castigand nu mai putin de 4 probe speciale) si se parea ca nimic nu-l poate impiedica sa cucereasca un nou titlu national.

A urmat insa o nebunie de proba speciala (PS9 – Blanc Cotnari) si toate calculele hartiei au fost aruncate in aer. Delecour a ramas fara suspensia stanga spate, a pierdut o roata, dar nu a abandonat si a terminat proba mergand pe trei roti, cu acceleratia la podea. A fost un spectacol fantastic oferit de celebrul campion francez, care insa a pierdut peste 90 de secunde pe aceasta proba si a scapat printre degete victoria la Raliul Iasului Cotnari. De problemele lui Delecour a profitat Edwin Keleti, care a mers fantastic si pe Superspeciala de la Rapa Galbena si nimic nu este decis in finalul Campionatului National. Pentru a-si pastra titlul de campion, Francois Delecour are nevoie de un punct in Raliul Harghitei, ultima etapa din CNRD, in timp ce pentru locul secund lupta este cu adevarat fabuloasa. Dupa rezultatele de la Raliul Iasului Cotnari, Edwin Keleti ocupa locul secund cu 93 de puncte, in timp ce Dan Gartofan este pe locul 3 cu 91,2 puncte. Practic, doar Keleti mai pastreaza sanse la titlul de campion national, fiind despartit de Delecour de 24 de puncte.

Dupa terminarea celor 10 probe speciale si a sedintei Comisarilor Sportivi, a urmat festivitatea de premiere, acolo unde cei mai buni piloti au fost aplaudati de sute de ieseni, maestrul de ceremonii fiind si de aceasta data celebrul George Vintila. La festivitatea de premiere de la Palas, a fost intonat de doua ori imnul national al Romaniei, a doua oara la solicitarea expresa a campionului Raliului Iasului Cotnari, Edwin Keleti. Toti pilotii si oficialii FRAS au subliniat la final organizarea fara cusur de la Raliul Iasului Cotnari.

“Stiu ca voi supara pe multa lume, dar dupa mine, Raliul Iasului este cea mai buna etapa din acest sezon a Campionatului National, cea mai frumoasa si cel mai bine organizata”, a spus pe scena fostul mare pilot George Grigorescu. “Imi plac multe etape de raliu in Romania, dar ce se intampla la Iasi este cu adevarat incredibil. Felicitari organizatorilor”, a fost verdictul pus de marele campion francez Francois Delecour. Si invingatorii au avut numai cuvinte de lauda la adresa echipei de organizare de la Raliul Iasului Cotnari, in frunte cu Dan Codreanu, Cristian Angheluta si Andrei Postolache. “Eu nu obisnuiesc sa laud pe cineva de dragul de a-l lauda, dar ce s-a intamplat la Iasi este absolut superb. Totul, de la probe, la organizare a fost la superlativ. Toata echipa care a muncit la Raliul Iasului merita felicitari. Ma bucur ca am reusit sa invingem la Iasi, unde ne-am simtit minunat”, a spus Edwin Keleti.

“Nu ma asteptam sa avem la Iasi asemenea conditii impecabile pentru cursa. Echipa de organizare s-a depasit pe sine si este formidabil ce a iesit. Noi continuam lupta pentru locul 2, dar avem un adversar redutabil in persoana lui Edi Keleti. Nivelul in Campionatul National este foarte ridicat, sunt piloti foarte buni, iar Francois Delecour sau Tapio Laukkanen ne trag dupa ei”, a completat Dan Gartofan.

Si finlandezul Laukkanen, revenit la Iasi dupa 6 ani (el a mai participat la Raliul Iasului din 2008), a recunoscut ca s-a simtit foarte bine in aceasta etapa. “Sunt bucuros ca am terminat cu bine raliul, am avut cateva probleme cu masina pe macadam si s-a vazut faptul ca am facut o pauza de participare la competitii. M-am simtit insa foarte bine la Iasi si sper sa mai revin“, a conchis Laukkanen.

In fine, in numele echipei de organizare, Dan Codreanu si Cristian Angheluta au promis ca editia de la anul a Raliului Iasului Cotnari va fi organizata si mai bine.
Raliul Iasului Cotnari a fost organizat in acest an de Asociatia XS Motorsport din Iasi si s-a bucurat de sprijinul autoritatilor locale si judetene. Aceasta etapa de la Iasi a Campionatului National de Raliuri DUNLOP nu putea fi posibila fara suportul sponsorului Cotnari.

Clasament final Raliul Iasului Cotnari

1. Edwin Keleti/Botond Csomortani  1:16:09.9
2. Dan Girtofan/Eugen Rotaru   +5.0
3. Tapio Laukkanen/Hari Kaapro   +10.4
4. Simone Tempestini/Dorin Pulpea   +34.7
5. Francois Delecour/Dominique Savignoni   +39.0
6. Marco Tempestini/Anton Avram   +1:03.8
7. Sebastian Barbu/Sebastian Itu   +1:09.7
8. Manu Mihalache/Janos Soos   +4:04.6
9. Florin Crisan/Mircea Onofrei   +4:58.3
10. Adrian Raspopa/Catalin Grigoriu   +5:16.7

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img