vineri, 19 aprilie, 2024

Fost Avocat al Poporului, vesti proaste pentru Iohannis: Va fi obligat sa semneze pentru Lia Olguta Vasilescu

Distribuie:

Publicat:

Fostul Avocat al Poporului Gheorghe Iancu a declarat, vineri pentru MEDIAFAX, că Olguța Vasilescu trebuie să fie propusă a doua oară la unul dintre cele două portofolii, Dezvoltare sau Transporturi, pentru ca președintele Klaus Iohannis să nu mai poată refuza nominalizarea.

 

„Nu, din punct de vedere constituțional (nu este – n.r.) pentru că legea nu prevede așa, numai Constituția. Decizia 98, de acum câțiva ani a CCR, cu privire la refuzul pentru a doua oară este puțin cam ambiguă. Dar, după părerea mea, din decizie rezultă că președintele nu poate refuza decât o singură dată o persoană, nu și a doua persoană, la același minister. Ca urmare, există la ministerul Transporturilor, un domn care, mi se pare că, este senator (Mircea Drăghici – n.r.) și a fost pus acolo.

A fost propusă doamna Olguța Vasilescu la Transporturi pe care a refuzat-o. Aceeași persoană nu ar mai fi putut fi refuzată dacă era din nou pusă ( la Transporturi – n.r.). Acum este prospăt, este nou, și de aia a refuzat. Rezultă oarecum din decizia asta. Dincolo, la Dezvoltare este prima dată propusă doamna (Lia Olguța Vasilescu n.r.) și atunci s-a putut face refuzul. Și a doua oară trebuie să fie propusă (la ministerul Transporturilor – n.r.) tot doamna Vasilescu ca să nu poată fi refuzată. Problema este că și decizia CCR este puțin cam ambiguă. (…) Mircea Drăghici este prima dată propus și l-a refuzat” a declarat Gheorghe Iancu, vineri pentru MEDIAFAX, fiind întrebat cum vede refuzul președintelui Iohannis cu privire la numirile în Guvern.

Șeful statului Klaus Iohannis a anunțat, vineri, că va respinge propunerile premierului Viorica Dăncilă pentru ministerele Transporturilor și Dezvoltării, și anume, Mircea Drăghici și Lia Olguța Vasilescu.

Administrația Prezidențială anunță, jo,i că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru constatarea vacanței unei funcții de membru al Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu, viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice.

Totodată, șeful statului a semnat decretul de vacantare a postului de ministru al Transporturilor, după demisia lui Lucian Șova.

Cele două ministere funcționează cu miniștri demisionari de o lună. Premierul a anunțat, în urmă cu două zile, că președintele a informat-o că nu va accepta propunerile Lia Olguța Vasilescu (la Ministerul Dezvoltării) și Mihai Drăghici (la Transporturi).

Olguța Vasilescu a fost propusă inițial la Ministerul Transporturilor, iar Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării, însă președintele Iohannis a refuzat numirea acestora.

O decizie a Curții Constituționale din 19 decembrie arată că șeful statului era obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img