vineri, 17 mai, 2024

Fostul presedinte al Armeniei, Robert Kocharyan, a fost eliberat pe cautiune

Distribuie:

Publicat:

Curtea de Apel Penală din Armenia a autorizat joi eliberarea pe cauţiune a fostului preşedinte Robert Kocharyan, trimis în judecată pentru o "lovitură de stat" care a stârnit proteste sângeroase în 2008, informează AFP potrivit Agerpres.

Cauţiunea a fost stabilită la două miliarde de drame (3,7 milioane de euro).

Robert Kocharyan, în vârstă de 65 de ani, se află în proces încă de anul trecut la Erevan pentru că, potrivit procurorului, a "răsturnat ordinea constituţională" şi a orchestrat alegerile prezidenţiale din 2008 în favoarea aliatului şi succesorului său desemnat Serge Sarkissian.

După alegeri, au izbucnit confruntări violente între poliţia anti-revoltă şi susţinătorii opoziţiei, care au denunţat un vot fraudulos. Opt demonstranţi şi doi membri ai forţelor de securitate au fost ucişi.

Procesul fostului preşedinte ar putea dura câteva luni, chiar ani, având în vedere numărul colosal de martori aşteptaţi. Dacă este recunoscut vinovat, el riscă până la 15 ani de închisoare.

Arestat în iulie 2018, la scurt timp după plecarea lui Serge Sarkissian, Kocharyan a fost forţat să părăsească puterea după câteva săptămâni de revoltă populară condusă de Nikol Pachinian, acum prim-ministru.

Fostul preşedinte a fost deja eliberat de două ori din detenţie preventivă şi apoi arestat din nou, prima dată în decembrie 2018 şi a doua în mai şi iunie 2019. El a condus Armenia din 1998 până în 2008.

Politicianul denunţă acuzaţiile formulate împotriva sa, considerând că este o răzbunare politică şi afirmând că "actualele autorităţi armene m-au declarat vinovat".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img