Patru separatişti catalani, încarceraţi în aşteptarea unui proces în legătură cu rolul pe care l-au jucat în tentativa de secesiune a Cataloniei, în octombrie 2017, au ieşit din greva foamei în care au intrat la începutul lui decembrie, a anunţat joi purtătorul lor de cuvânt, relatează AFP, potrivit News.ro.
Jordi Sanchez, fostul preşedinte al influentei asociaţii separatiste ANC, Jordi Turull, Josep Rull şi Joaquim Forn, trei foşti membri ai fostului Guvern catalan al lui Carles Puigdemont, au început această grevă a foamei cu scopul de a denunţa ”nedreptatea” a căror victime se consideră din partea justiţiei spaniole.
Turull şi Sanchez au intrat în grevă la 1 decembrie, iar Rull et Forn, încarceraţi ca şi ei la Lledoners, în apropiere de Barcelona, li s-au alăturat la 4 decembrie.
”Decizia de a-şi opri greva foamei a fost luată pentru că ei consideră că obiectivele lor au fost atinse, şi anume conştientizarea (situaţiei lor) şi faptul de a zdruncina Tribunalul Constituţional pentru ca acesta să dea un răspuns recursurilor prezentate”, a declarat purtătorul lor de cuvânt în faţa presei la Barcelona.
Greviştii acuzau Tribunalul Constituţional că le blochează recursurile, cu scopul de a-i împiedica să se adreseze justiţiei europene şi a denunţa astfel atingeri ale drepturilor ale căror victime se consideră în Spania.
În timpul grevei, acest Tribunal le-a respins în două rânduri recursurile cu privire la detenţia lor provizorie şi suspendarea postului de deputat regional al unora dintre ei. Această respingere le va permite să-şi prezinte cazul în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), a precizat purtătorul de cuvânt.
Oprirea acestei greve a foamei, cu o zi înaintea unei zile de mobilizare separatiste contra unei reuniuni a Guvernului spaniol la Barcelona, intervine, de altfel, în urma unui apel la încetarea grevei lansat de Carles Puigdemont, într-o scrisoare difuzată miercuri.
În această scrisoare, Puigdemont şi alţi foşti preşedinţi regionali catalani scriu că înţeleg ”că greva foamei le-a dat vizibilitate situaţiei în care se află”, dar îi îndeamnă pe cei patru separatişti să-şi ”salveze dreptul la viaţă şi la sănătate” şi să-şi ”garanteze participarea” la viitorul proces.
Procesul lor urmează să aibă loc la Madrid, la începutul lui 2019. În total, 18 lideri separatişti urmează să fie judecaţi, dintre care nouă sunt acuzaţi de rebeliune, la fel ca cei patru grevişti.
Parchetul a cerut, la începutul lui noiembrie, să fie condamnaţi la pedepse aspre cu închisoarea, de până la 25 de ani în cazul fostului vicepreşedinte catalan Oriol Junqueras, şi el încarcerat la Lledoners.
Carles Puigdemont, instalat în Belgia de la sfârşitul lui octombrie 2017, este acuzat, la rândul său, de rebeliune de către justiţia spaniolă, dar nu va fi judecat – în contextul în care Spania nu judecă în absenţă.