vineri, 29 septembrie, 2023

FOTO-Eveniment istoric la Manastirea Floresti. Biserica asezarii monahale a fost sfintita de Preasfintitul Parinte Corneliu, Episcopul Husilor.

Distribuie:

Publicat:

Pelerinii din toata Moldova si din alte parti ale tarii au venit in numar mare duminica, 20 iulie 2014, la Floresti, una dintre cele mai reprezentative asezari monahale din tara noastra. Stravechiul sfant locas al manastirii, ocrotit de Sfantul Proroc Ilie, a primit vesmantul sfintirii pentru prima data de cand s-a zidit. La finalul Sfintei Liturghii, au fost acordate mai multe diplome de ctitor celor care s-au implicat si care au sprijinit lucrarile de reabilitare si infrumusetare. In acelasi timp, s-a amintit de inceputurile reactivarii Manastirii Floresti imediat dupa 1990 si de persoanele care au avut un rol deosebit in aceste demersuri.

Ziua pomenirii Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul din acest an s-a inscris in istoria de secole a Manastirii Floresti din judetul Vaslui. Dupa decenii de incercari, munca, urcusuri si ispite, biserica asezarii monahale a fost sfintita de Preasfintitul Parinte Corneliu, Episcopul Husilor. Bucuria sarbatorii a fost cu atat mai mare cu cat locasul de inchinaciune in care se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Floresti si-a cinstit ocrotitorul. Programul dedicat acestui eveniment a inceput la orele diminetii, cand Preasfintitul Corneliu a fost intampinat de soborul slujitorilor. In continuare, s-a oficiat slujba sfintirii mai intai la exterior, apoi la interior. Pe un podium special amenajat, frumos impodobit cu flori, a fost savarsita Sfanta Liturghie. Impreuna cu Episcopul Husilor si cu soborul preotilor si diaconilor, s-au rugat peste 7.000 de pelerini. Raspunsurile la strana au fost oferite de Corul „Dignus est “al Episcopiei Husilor, dirijat de parintele Adrian Buimac. Oamenii au venit spre stravechea asezare monahala atat din satele invecinate, din judetul Vaslui, cat si din alte parti ale tarii. Pe langa faptul ca au participat la Sfanta Liturghie, credinciosii s-au inchinat Sfintei Mese din Sfantul Altar, dar si icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului. Dupa citirea Sfintei Evanghelii, Preasfintitul Parinte Corneliu a adresat un cuvant de invatatura in care a vorbit despre viata si minunile Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul.

„Aceasta biserica traieste cea mai inaltatoare clipa din istoria ei “

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Corneliu a amintit ca acum 23 de ani, Manastirea Floresti era o ruina, apoi a facut referire la inceputurile istorice ale asezarii monahale. „Veacuri intregi, aceasta manastire a fost un loc de cultura, de credinta si mai ales un loc in care foarte multi bolnavi si-au gasit alinare. Aceasta pentru ca aici functiona si un spital destinat bolnavilor satelor din jurul manastirii. Aceasta biserica traieste cea mai inaltatoare clipa din istoria ei, prin sfintirea care s-a oficiat pentru prima data de cand exista. In momentul in care trebuia sa fie sfintita, a venit legea din anul 1864, prin care s-au desfiintat mai toate manastirile si schiturile din Principatele Romane. Odata cu venirea puterii comuniste dinafara, biserica a fost inchisa, ruinata, iar in palatul egumenesc au fost adusi oameni nefericiti, bolnavi psihic, de care nu se mai interesa nimeni. Dupa caderea comunismului, Dumnezeu a lucrat prin doi oameni mari care au dorit ca manastirea sa-si recapete statutul ei. Astfel, doctorul Valeriu Lupu se numara printre ctitorii acestui locas, intrucat a sprijinit redeschiderea manastirii si a cautat un loc demn pentru bolnavii care erau uitati aici si care mureau de foame si de boli, pentru ca nimeni nu se interesa de ei. O contributie deosebita a avut-o arhimandritul Iezechiel Ariton, care a venit aici si a vazut toate tragediile acelor oameni. Aceasta este ziua in care Domnul a binevoit, prin rugaciunile Sfantului Proroc Ilie, sa se sfinteasca biserica lui. Acest sfant locas este de o rara frumusete, fiind imbracat, incepand cu anul 2008, cu o pictura deosebita. In patru ani, s-a lucrat intr-un mod intens. De aceea, felicitam pe toti ctitorii care s-au straduit si au impodobit aceasta sfanta biserica cu pictura noua. Ca dar si ca recunostinta oferim diploma de ctitor doctorului Valeriu Lupu, un medic deosebit care a salvat vietile a mii de copii. Mai presus de toate, dr. Valeriu Lupu este un crestin autentic, care nu lipseste niciodata de la Sfanta Liturghie si care evoca personalitatile neamului romanesc. Dorim ca Dumnezeu, prin rugaciunile Sfantului Proroc Ilie, sa-l intareasca, iar prin mainile domniei sale sa vindece pe copiii care au nevoie de ajutorul domniei sale “, a subliniat Episcopul Husilor.

Bucuria implinirii pentru parintele Iezechiel

A urmat acordarea diplomei de ctitor arhimandritului Iezechiel Ariton, „care si-a dedicat intreaga tinerete locasului de inchinaciune de la Floresti “. „Parintele Iezechiel a pus tot ce a avut mai bun ca om in slujirea semenilor lui. Foarte multi bolnavi din acest sat si din satele invecinate au gasit alinare. Aceasta pentru ca parintele i-a transportat la spital. Parintele a adus de departe, chiar si din strainatate, pe multi dintre mortii celor de aici. Preacuviosia Sa se dedica cu sufletul si cu trupul slujirii Bisericii. Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, care a vindecat foarte multi bolnavi, iar in constiinta oamenilor este numita «Sfanta de la Floresti»,

L-a tamaduit si pe parintele Iezechiel. Parintele Iezechiel a fost foarte grav bolnav si a stat la pat trei ani de zile. Maica Domnului l-a vindecat si l-a chemat ca sa-i repare biserica in care ploua si a carei icoana era acoperita de coceni de porumb. Parintele traieste astazi (n.r. duminica, 20 iulie) bucuria cea mare a implinirii gandului ca Dumnezeu lucreaza prin slujitorii sai. Ceea ce nu putem noi, oamenii, implini, implineste Maica Domnului prin rugaciunile ei si prin sfintii care ocrotesc si mijlocesc pentru toti oamenii care vin aici, la Floresti “, a adaugat Intaistatatorul Episcopiei Husilor.

Parintele Iezechiel Ariton, duhovnicul Manastirii Floresti, si-a exprimat bucuria pentru ca a ajuns sa traiasca „clipele frumoase “prilejuite de sfintirea Manastirii Floresti: „In cadrul Sfintei Liturghii de astazi (n.r. duminica), Duhul Sfant s-a pogorat prin mainile Preasfintitului Corneliu, care a sfintit biserica acestei manastiri pentru prima data dupa 200 de ani. Multumesc Preasfintiei Sale pentru toata dragostea pe care a avut-o, precum si tuturor celor care s-au ostenit “.

Biserica de la Floresti trebuia sa-si implineasca menirea

Dr. Valeriu Lupu a amintit de momentul in care a ajuns la Floresti in anul 1990, in calitate de director al Spitalului Judetean Vaslui. „Aici lucrau 30 de oameni care pazeau si ingrijeau niste napastuiti ai sortii. Din primul moment, mi-a atras atentia o biserica in care am vrut sa intru si nu am reusit. Pana la urma a fost deschisa, iar dupa ce am intrat mi-a plans sufletul. Ceva mi-a spus la acel moment ca biserica trebuia sa reintre in circuitul cultului si trebuie redata pentru a-si implini menirea pe care o avea de sute de ani. Nu pot sa nu amintesc stradania parintelui Vasile Parcalabu (n.r. protopop emerit al Protopopiatului Vaslui), a vrednicului de pomenire Ioachim Vasluianul si a Inaltpreasfintitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, pe atunci Episcop al Romanului si Husilor. Multumesc parintelui Iezechiel pentru bucuria pe care mi-a facut-o “, a spus dr. Valeriu Lupu.

Parintele Vasile Parcalabu a vorbit despre demersurile intreprinse dupa 1990 pentru gasirea altei locatii pentru bolnavii de la Floresti, astfel incat „biserica de la Floresti sa intre in drepturile sale cuvenite “. „Ctitorul principal, in afara de cei mentionati, este Preasfintitul Corneliu. Preasfintia Sa este legat de icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Floresti si de aceea a mentionat ca se va stradui sa gaseasca mijloacele necesare pentru lucrarile de consolidare ale acestui sfant locas. PS Corneliu a intervenit pentru obtinerea unor fonduri substantiale, iar credinciosii au ajutat fiecare dupa posibilitati “, a apreciat parintele Vasile Parcalabu. Prin osteneala micii obsti de maici de la Manastirea Floresti, pelerinii au gustat la final din bunatatile pregatite. Duminica seara, raurile de credinciosi nu conteneau a se indrepta spre biserica ce a primit vesmantul sfintirii. Dupa ziua petrecuta la Floresti, fiecare suflet a fost inundat de bucuria de a fi partas la evenimentul deosebit si unic. Pe langa aceasta bucurie, fiecare a luat din pacea care se gaseste aici si care este oferita de Dumnezeu, prin Sfantul Ilie si prin Maica Domnului, care mijloceste inaintea Tronului Preasfintei Treimi. Bucuria si pacea fiecarui pelerin care paseste in aceste locuri izvorasc si din frumusetea locasului de inchinaciune, inconjurat de multe flori, de un ansambu manastiresc bine ingrijit si de dragostea ostenitorilor de aici.

Doxologia.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img