Grupul american Intel ar putea primi peste cinci miliarde de euro de la statul german pentru viitoarea sa uzină de cipuri

0
93

Germania analizează modalităţile prin care să acorde Intel fonduri publice în valoare de peste cinci miliarde de euro, pentru ca grupul american să construiască o importantă uzină de cipuri la Magdeburg (nord-est-ul Germaniei), au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea negocierilor.

Marţi, Intel a anunţat că a ales oraşul Magdeburg drept locaţie pentru o fabrică de cipuri de ultimă generaţie, în care ar urma să investescă 17 miliarde de euro.

Autorităţile germane şi Intel poartă discuţii cu privire la suma exactă a subvenţiilor pe care grupul american ar putea să le primească însă sursele citate de Bloomberg susţin că Guvernul de la Berlin intenţionează să acorde ajutoare de stat în valoare de peste cinci miliarde de euro.

Acordul va trebui analizat şi aprobat de Comisia Europeană în conformitate cu regulile privind ajutoarele de stat, potrivit Agerpres.ro.

Biroul ministrului german al Economiei, Robert Habeck, a informat că valoarea finală a subvenţiilor va depinde de discuţiile cu Executivul comunitar dar a adăugat că luând în considerare investiţiile "mari" avute în vedere de Intel, fondurile publice ar trebui să fie şi ele "de ordinul miliardelor".

Construcţia uzinei de la Magdeburg ar urma să înceapă în primul semestru al anului următor iar producţia de cipuri de ultimă generaţie în 2027. Facilitatea din Germania, care potrivit Intel va da naştere unui hub de producţie de cipuri în regiune, va crea 3.000 de locuri de muncă permanente în sectorul hight-tech, alături de 7.000 de locuri de muncă în construcţii.

Comisia Europeană a prezentat în luna februarie o propunere legislativă, denumită "Actul european privind cipurile", conform căreia vor fi alocate 43 de miliarde de euro pentru crearea unui sector prosper al semiconductorilor, de la cercetare la producţie şi un lanţ de aprovizionare rezilient.

Directorul general de la Intel, Pat Gelsinger, a subliniat marţi că atât UE cât şi SUA au pierdut teren în domeniul producţiei de cipuri în ultimele decenii pentru că ţările asiatice au subvenţionat puternic această industrie astfel că în prezent este între 30% şi 40% mai ieftin să produci cipuri în Asia. "Actul european privind cipurile şi US Chips Act sunt concepute să creeze un mediu concurenţial egal", a apreciat Pat Gelsinger.

Continuarea pe stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.