duminică, 26 mai, 2024

Guvernul de la Pretoria își exprimă indignarea față de afirmațiile lui Trump cu privire la reforma agrară din Africa de Sud

Distribuie:

Publicat:

Guvernul din Pretoria şi-a exprimat indignarea faţă de un mesaj postat de Donald Trump pe Twitter, în care acesta îşi exprimă preocuparea faţă de ''confiscările de terenuri şi ferme'' în Africa de Sud, şi apară abordarea "prudentă şi incluzivă" a controversatului său proiect de reformă agrară, relatează AFP preluată de Agerpres.

Într-unul dintre mesajele sale electronice postate zilnic, preşedintele american a scris miercuri seara că i-a cerut secretarului de stat Mike Pompeo să analizeze dosarul terenurilor şi a crimelor comise împotriva unor fermieri albi în Africa de Sud. 

"I-am cerut secretarului de stat Pompeo să studieze îndeaproape situaţia din Africa de Sud, confiscările de ferme, exproprierile şi uciderea în masă a fermierilor", a scris Trump în mesajul difuzat pe Twitter. 

În perioada premergătoare următoarelor alegeri generale din 2019, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a promis să accelereze reforma agrară pentru "a repara nedreptatea istorică gravă" comisă împotriva populaţiei în majoritate de culoare în perioada colonială şi apartheid-ului, care s-a încheiat oficial în 1994.

Citește și: Radu Tudor a lansat un SONDAJ public: Călin Popescu Tăriceanu îl UMILEȘTE pe Liviu Dragnea

Guvernul sud-african a reacţionat prompt miercuri la mesajul postat de Donald Trump. "Africa de Sud respinge în totalitate această viziune îngustă care nu vizează decât împărţirea naţiunii şi care ne reaminteşte de trecutul nostru colonial", se arată într-un mesaj postat de guvernul sud-african pe contul de Twitter. 

"Africa de Sud va accelera ritmul reformei într-un mod prudent şi incluziv, care nu va diviza naţiunea", precizează sursa citată. 

Astăzi, minoritatea albă, care reprezintă 8% din populaţia Africii de Sud, "deţine 72% din ferme", comparativ cu "doar 4%" cât deţine populaţia de culoare şi care reprezintă 80% din populaţie. 

Pentru a pune capăt acestor dezechilibre, Ramaphosa a decis în special să-i exproprieze pe marii fermieri fără compensaţii, un proiect care în opinia preşedintelui sud-african necesită amendarea Constituţiei. 

Mulţi cetăţeni de culoare salută această măsură, dar albii sunt îngrijoraţi în mod deschis. De asemenea, minoritatea albă condamnă violenţele comise ani de zile împotriva agricultorilor în zone rurale, o problemă extrem de controversată. 

Un subiect foarte sensibil, problema terenului a provocat deja în luna martie o polemică diplomatică între Africa de Sud şi Australia, al cărei guvern s-a oferit să-i primească pe fermierii sud-africani albi "persecutaţi" în ţara lor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img