marți, 21 mai, 2024

Guvernul german al cancelarului Angela Merkel a aprobat exporturi de arme către Egipt

Distribuie:

Publicat:

Guvernul german al cancelarului Angela Merkel a aprobat, cu puţin înainte de învestirea săptămâna trecută a noului guvern condus de Olaf Scholz, două exporturi sensibile de armament pentru Egipt, relatează joi agenţia EFE.

Detalii ale acestor afaceri au fost dezvăluite de ministrul economiei din guvernul Merkel, Peter Altmaier, într-o scrisoare adresată preşedintelui parlamentului (Bundestagul), Baerbel Bas, despre care a scris prima dată publicaţia Der Spiegel.

Scrisoarea este datată 7 decembrie, cu o zi înaintea transferului de putere de către Merkel către Scholz. În scrisoare, Altmaier menţionează în total trei contracte de export de armament care au fost aprobate de Consiliul Federal de Securitate al Germaniei, respectiv trei fregate MEKO A-200 EN şi 16 sisteme antiaeriene IRIS-T SLS/SLX pentru Egipt, precum şi un submarin 218 SG pentru Singapore, potrivit Agerpres.ro.

Din Consiliul Federal de Securitate al Germaniei fac parte cancelarul şi şapte miniştri, printre care şi ministrul de finanţe, care în ultimul guvern Merkel a fost Olaf Scholz, actualul cancelar.

Guvernul federal german este obligat să informeze prompt Bundestagul asupra licenţelor de export aprobate de Consiliul Federal de Securitate, iar când acest consiliu a avizat respectivele exporturi guvernul condus de Angela Merkel avea prerogative de executiv interimar.

Exporturile de armament către Egipt sunt controversate întrucât această ţară este criticată pentru încălcarea drepturilor omului şi implicarea în conflictele din Yemen şi Libia, notează agenţia germană de presă.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img