Guvernul Grindeanu a PRIMIT votul de incredere al Parlamentului

Publicat:

Guvernul Sorin Grindeanu a fost investit de Parlament prin vot secret cu bile. Au fost inregistrate 296 de voturi in favoarea Cabinetului Grindeanu si 133 impotriva. Depunerea juramantului la Cotroceni va avea lo la ora 19.00, potrivit unor surse politice.

Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a declarat, astazi, in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, ca isi propune ca tinta o Romanie normala, in care anormalitatea sa fie o exceptie, nu o regula.

„Eu va propun astazi o alta tinta care, in opinia mea, le include pe toate celelalte (n.r. — din programul de guvernare) — Romania normala. Va propun si imi propun ca la finalul mandatului pe care mi-l incredintati astazi, daca veti vota in favoarea guvernului, sa avem o alta tara, in care oamenii sa traiasca bine si sa se bucure de aceleasi drepturi si libertati. Acesta ar trebui sa fie obiectivul principal al viitoarei guvernari. Imi doresc o tara normala, in care lucrurile sa fie asa cum trebuie sa fie, in care anormalul sa fie o exceptie, si nu o regula. Primul semn de normalitate e ca politicienii alesi in functii publice sa respecte ceea ce au promis in timpul campaniei electorale si sa puna in practica toate masurile pentru care au primit votul cetatenilor. De aceea, in programul de guvernare pe care l-am supus atentiei si votului Parlamentului veti regasi toate masurile prezentate in campania electorala de dl presedinte Liviu Dragnea. Aceste masuri au fost votate de romani si e normal sa se regaseasca in programul de guvernare al partidelor care au obtinut majoritatea in Parlament”, a subliniat Grindeanu.

El a aratat ca isi mai doreste o tara in care cresterea economica sa se regaseasca in bunastarea cetatenilor.

„Scopul tuturor actiunilor noastre este bunastarea celor care ne-au votat si care platesc taxe si impozite. (…) Nu venim la guvernare pentru a face statistici frumoase pe hartie, iar cresterea economica n-are nicio valoare daca nu se regaseste intr-un fel sau altul in buzunarele romanilor”, a afirmat Grindeanu.

Potrivit acestuia, o tara normala inseamna, intre altele, fara cozi la taxe, conditii pentru cresterea copiilor, un sistem de sanatate dezvoltat, autostrazi, dar si o tara in care guvernul trebuie sa urmareasca sa asigure salarii mari pentru cetatenii sai.

„Intr-o tara normala, scopul guvernarii este in primul rand bunastarea propriilor cetateni. Vrem investitii straine, insa investitii care sa ofere locuri de munca bine platite pentru romani. Investitiile straine nu sunt un scop in sine, ci un mijloc prin care ne propunem un trai mai bun pentru romani. Din acest motiv, in programul nostru am propus o schimbare a viziunii economice in ceea ce priveste investitorii straini”, a aratat Sorin Grindeanu.

Acesta a mai precizat ca noul Guvern are in vedere o crestere a salariului minim la 1.450 de lei in acest an. „Intr-o tara normala, cei care au muncit o viata intreaga au o pensie decenta. Daca dorim o Romanie normala, trebuie sa crestem punctul de pensie ca sa ajunga la 45% din salariul mediu pe economie, cu o prima crestere la 1.000 de lei, in 2017”, a precizat Grindeanu.

„Putem creste veniturile populatiei prin scaderea taxelor aferente acestor venituri, inseamna mai multi bani in buzunarul cetateanului, una din primele masuri va fi scutirea de impozit pt venituri mai mici de 2.000 de lei pe luna. De la 1 ianuarie 2018 ne propunem ca impozitul pe veniturile mai mari de 2.000 de lei sa scada de la 16% la 10%. Tinerii sa nu mai plece la munca in strainatate pentru a castiga decent, imi doresc ca tinerii absolventi sa ramana, sa sustina prin munca lor sistemul de educatie si sanatate”, a adaugat premierul desemnat.

Noul Guvern Grindeanu are in vedere, de asemenea, un program ambitios pentru infiintarea a 10.000 de firme pe an, pentru ca tinerii sa inceapa sa se ocupe de afaceri. „Am inclus in viziunea de guvernare, programe de ucenicie si stagii care sa permita tinerilor sa invete o meserie, daca vom dezvolta o forta de munca bine calificata, investitorii vor fi interesati sa dezvolte afaceri in tara noastra”, a mai spus Grindeanu.

Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, si-a inceput discursul din plenul reunit al Parlamentului in care cere votul de incredere multumind PSD pentru propunere si afirmand ca Sevil Shhaideh ar fi fost o varianta „excelenta” de premier. El i-a multumit si lui Liviu Dragnea pentru „echilibru” si pentru ca a fost „un adevarat om de stat”.

„Vreau sa precizez faptul ca prima propunere a PSD pentru functia de premier, Sevil Shhaideh, ar fi fost o varianta excelenta pentru conducerea Guvernului si e bine ca dansa va fi alaturi de mine in echipa viitorului Executiv”, a spus Grindeanu.

El i-a multumit in deschidere si lui Liviu Dragnea. „Salut in mod deosebit echilibrul domnului presedinte Liviu Dragnea, care in ultimele saptamani s-a comportat ca un adevaratat om de stat, punand interesul national mai presus de interesul sau personal sau al partidului pe care il conduce. S-a evitat astfel o criza foarte nociva”, a spus Sorin Grindeanu, discursul sau fiind intrerupt de randuri de aplauze din sala.

Grindeanu a anuntat ca miercuri seara va convoca prima sedinta de Guvern, „pentru a deveni operationali in cel mai scurt timp”.

Premierul desemnat Sorin Grindeanu le va prezenta parlamentarilor lista ministrilor si programul de guvernare. Pentru a fi investit de Parlament, noul Cabinet trebuie sa intruneasca voturile majoritatii deputatilor si senatorilor, adica 232. La sedinta si-au anuntat prezenta 327 de parlamentari.

Sedinta este prezidata de presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Calin Popescu Tariceanu. In plen se mai afla, printre altii, Patriarhul BOR, Daniel, si presedintele CCR, Valer Dorneanu.

In Parlament vor urma dezbateri, fiecare partid avand un reprezentant care va sustine o alocutiune.

Miercuri, in prima parte a zilei, ministrii propusi in Cabinetul Grindeanu au fost avizati in comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului. Viitorul Guvern, propus de PSD-ALDE, are in componenta 24 de ministri, dintre care doi detin si functia de vicepremier, si doi ministri delegati.

Presedintele social-democratilor, Liviu Dragnea, a anuntat, vineri, ca PSD si ALDE au convenit ca, dupa sedinta in care guvernul Grindeanu va primi, foarte probabil, votul de investitura, noul cabinet sa depuna juramantul in fata presedintelui Klaus Iohannis miercuri, la ora 19.00. De asemenea, prima sedinta de Guvern urmeaza sa aiba loc la ora 21.00.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img