Hușeanul Petru Ioan, o viață de om dedicată cărților și celor ce le studiază

0
162

Lect. asoc. dr. Ciprian Iftimoaei

Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași

Pe 20 aprilie a.c., în sala Senatului de la Alma Mater Iassiensis, a fost aniversat căturarul hușean Profesorul Emerit Petru Ioan, cu prilegul aniversării a 75 de primăveri și a unei îndelungate și bogate activități pe tărâmul științei și culturii. Evenimentul omagial a fost moderat de Prof. univ. dr. Conțiu-Tiberiu Șoitu, decanul în exercițiu al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice a universității ieșene, alături de mari personalități ale culturii de pe meleaguri hușene, din Iași și din țară. Au transmis mesaje de apreciere pentru activitatea prodigioasă a profesorului Petru Ioan și personalități din străinătate, foști colegi și colaboratori în domeniul științelor socioumane. Cu acest prilej a fost lansat volumul colectiv coordonat de profesorul emerit Traian-Dinorel Stănciulescu – Petru Ioan, o viață de om, închinată cărților și celor ce le studiază, publicat de Editura „Ştefan Lupaşcu“, Iași, 2022.

 

Amândoi suntem hușeni prin naștere, absolvenți ai Liceului „Cuza Vodă“ din localitatea de baștină, precum și ai facultății de Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, dar nu ne-am intersectat pașii pe holurile facultății a cărei decan a fost în perioada 1990-1992. Soarta a decis să parcurg cursurile de Logică prevăzute în curricula de bază a facultății cu un coleg al domniei sale, cercetătorul Traian Știrbăț de la Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane“ din cadrul Filialei Iași a Academiei Române.

 

Profesorul Petru Ioan era unul dintre cei mai exigenți dascăli ai facultății noastre, alături de profesorul de psihologie Andrei Cosmovici și profesorul de politologie Anton Carpinschi. Așa era pe atunci, așa povestesc.Tributar al unei educații severe, pe alocuri cazone, nu îndrăzneam să abordez profesorii de la alte specialități sau discipline. Prin urmare, am păstrat o distanță respectuoasă față de concitadinul meu pe parcusul studiilor (post)universitare.

 

Prima întâlnire cu profesorul Petru Ioan, petrecută într-o atmosferă cordială și emoționantă, s-a derulat în toamna anului 2009, în Sala de festivități a Primăriei Municipiului Huși, cu prilejul lansării unui volum impresionant (718 p.) – Rădăcini transfrontaliere ale normanzilor Erika și Dimitrie: album de familie. La evenimentul cu pricina, m-am prezentat într-o dublă calitate: de oficialitate a județului Vaslui (primul hușean prefect al județului după 1990) și de soț al strănepoatei sale – personaj în volumul amintit, alături de multe ale cunoștințe din urbea noastră natală. O dovadă solidă că „lumea este mică“ este reprezentată de ampla monografie a neamului Bogdanilor de pe meleagurile „orașului dintre vii“ și „împrejurimile sale fălciene“ care constituie tema cărții menționată anterior.

 

Iată, că a trecut mai bine de un deceniu de la memorabila întâlnire cu neamurile, amintirile și povestirile împărtășite în Sala de festivități a Primăriei hușene, și mă aflu în fața unei misiuni de suflet, aceea de a recenza volumul Avataruri ale liceului ca intituţie apolinică, lansat cu prilejul Centenarului Liceului „Cuza Vodă“ din Huși (1918 – 2018). Această contribuție a profesorului Petru Ioan la buna desfășurare a Centenarului liceului nostru este completată și de cartea (282 p.) Liceul „Cuza Vodă“ din Huși: consemnări în prag de centenar, apărută la Editura „Ștefan Lupașcu“ din Iași în același an – 2018. La aceste două lucrări se adaugă altele 35 menționate în secțiunea „De aceleași autor“ (pp. 455 – 457) din cartea de care mă ocup în momentul de față, urmate de alte tomuri. Șantierul filosofic-logic-semiologic-istoric-prosopografic-literar deschis de cărturarul hușean este impresionat prin dimesiune și profunzime, motivant pentru cei care s-au angajat demult pe lungul drum al salahoriei intelectuale. Despre contribuția profesorului Petru Ioan la dezvoltarea științelor socioumane, alături de înaintașii hușeni Mihai Ralea și Paul Popescu-Neveanu, am scris într-un articol apărut în volumul coordonat de istoricul Costin Clit – Colegiul Naţional „Cuza Vodă” din Huşi – Centenar (1918-2018).

 

Propunîndu-şi să dedice o carte instituţiei unde şi-a făcut studiile secundare de ordin superior, profesorul Petru Ioan s-a aflat, în urmă cu aproape cinci ani, în faţa unor dificultăţi terminologice. La absolvirea Şcolii Generale nr. 2 din Huşi, el dăduse admitere şi apoi urmase, timp de patru ani, Şcoala Medie „Cuza Vodă“, dar ştia că în fiecare zi pleacă la şi se întoarce de la liceu, după cum Liceu se numea instituţia cu pricina la înfiinţarea sa, în septembrie 1918. Sintagma „şcoală medie“, încă în uz în unele ţări europene (şi nu numai în ele ), nu a avut la noi o viaţă prea lungă, iar de la un timp înseşi autorităţile comuniste au consimţit să revizuiască termenii din decretul  175 (adoptat la 3 august 1948, sub incidenţa trupelor de ocupaţie, de Marea Adunare Naţională) pentru reformarea învăţămîntului, astfel că aşezămîntul unde cel în cauză obţinuse bacalaureatul în vara anului 1965 redevine, în 1968, ceea ce fusese înainte Liceul [acum nu doar de băieţi !] „Cuza Vodă“ – Huşi.

 

Întors în urbea natală ca invitat la o manifestare organizată de „ateneul“ huşean, Petru Ioan constată că după 30 de ani de la absolvire, instituţia preuniversitară din centrul episcopal îşi schimbă iarăşi numele şi se recomandă drept „Colegiu Naţional“, o sintagmă deloc motivată, întrucît instituţia în atenţie este cît se poate de „locală“, găzduind doar elevi din actualul municipiu Huşi şi din satele aflate în apropiere de fosta reşedinţă a Ţinutului (ulterior judeţul) Fălciu. Rezultatul este masivul volum (de 458 p.) publicat la Iaşi, în 2018, sub auspiciile Editurii „Ştefan Lupaşcu“, despre care am semnat un articol-recenzie în volumul omagial coordonat de profesorul emerit Traian-Dinorel Stănciulescu – Petru Ioan, o viață de om, închinată cărților și celor ce le studiază.

Scurtă biografie: Prof. Em. Dr. Petru Ioan, Doctor Honoris Causa

Profesorul Emerit Petru Ioan s-a născut la Huşi, pe 26 aprilie 1947, a  urmat clasele școlii primare și secundare în oraşul natal, absolvind ca șef de promoție Liceul „Cuza Vodă”, promoţia 1965. După absolvirea licelului, Petru Ioan urmează cursurile secției de Filosofie din cadrul Facultății de Istorie – Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” Iași, pe care le-a absolvit tot ca șef de promoție (1970). După obţinerea licenţei, Petru Ioan s-a înscris pe traiectul carierei universitare, de la asistent la catedra de Logică și Istoria Filosofiei din Facultatea de Filosofie şi Istorie a universităţii ieşene până la profesor titular în 1990. În primul semestru al anului 1975, urmează un stagiu de specializare, sub îndrumarea celebrului profesor Jean Ladrière, la Institutul de Filosofie al Universității Catolice din Louvain, Belgia, în domeniul logicii și epistemologiei. Revenit la Iași, își finalizează doctoratul în filo­so­fie  (specialitatea logică) din  1975,  în cadrul  Universităţii  „Al.I. Cuza“ din Iaşi  (sub coordonarea prof. dr. emerit  Petre  Botezatu);   asistent  (din 1970), lector (din  1977)  şi profesor (din 1990) la catedra de Logică şi Filosofie Sistematică din cadrul aceleiaşi instituţii; autor a peste 40 volume şi coautor la alte 70; laureat al premiului „Va­sile Conta“ al Academiei  Române  (pentru  1987); De­can al  Facultăţii de Filosofie din cadrul  Universităţii  „Al.  I.  Cuza“ Iaşi  (1990-992),   şef al catedrei de  Logică şi  Semiologie (1992-2000);  Rector  al  Institutului  de  Studii  Europene „Şte­fan  Lupaşcu“  Iaşi  (din  1998). Pe data de 24 mai 2018, huşeanului Petru Ioan i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.