sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Human Rights Watch: Turcia ii intampina cu gloante pe refugiati, la granita

Distribuie:

Publicat:

Civilii care fug de luptele care se dau in Siria, intre fortele guvernamentale si Statul Islamic, sunt intampinati in Turcia cu gloante, in loc de compasiune, arata Human Rights Watch.

Organizatia cere Turciei sa opreasca focul asupra civililor sirieni, transmitand ca luptele care au loc la Alep au facut ca 30.000 de oameni sa plece in doar 48 de ore, informeaza The Independent.

“Pe masura ce civilii fug de luptatorii Statului Islamic, Turcia raspunde cu focuri de arma in loc de compasiune”, arata Human Rights Watch. “Intreaga lume vorbeste despre lupta cu Statul Islamic, insa cei care sunt in cel mai mare pericol de a deveni victime ale ingrozitoarelor abuzuri sunt prinsi de partea gresita a unui zid de beton”, mai arata organizatia non-guvernamentala.

Un imigrant aflat in tabara Ikdah a declarat pentru HRW, conform sursei: “Am parasit tabara si am mers spre nord, prin livezile de masline, catre granita cu Turcia. Eram circa 2.000 de oameni. Pe masura ce ne apropiam de zidul granitei, am vazut soldati turci pe un deal, in spatele zidului, si au inceput sa traga in noi.

Au tras in picioarele noastre si toti ne-am intors, fugind in toate directiile. Mi-am luat familia si am mers catre o alta tabara din apropiere, numita al-Rayan. Ne e frica acum, pentru ca Statul Islamic e aproape si de aceasta. Dar unde putem merge?”.

Orasul Alep este unul cheie pentru toate partile implicate in razboiul civil care se desfasoara in Siria de cinci ani. Aici se stabileste daca va fi pace sau razboi, arata sursa. Candva infloritor, orasul a fost divizat in zone detinute de regim, in vest, si de opozitie, in est.

Desi oficial e armistitiu, jihadistii Statului Islamic si cei din Al-Nusra, militia loiala regimului, luptatorii kurzi si rebelii se lupta unii cu altii pe mai multe fronturi.

Granitele inchise ale Turciei forteaza sirienii, inclusiv femei si copii, sa se ascunda pe unde pot, incercand sa scape de ororile razboiului. Cei care monitorizeaza evenimentele din zona spun ca incercarea Turciei de a crea o asa-zisa zona libera, sigura, este o gluma proasta pentru civilii care incearca sa scape din Siria.

“Violentele de la granita Turciei cu Siria sunt dovada groaznica a ceea ce e prost in acordul dintre UE si Turcia… Tarile UE si Turcia ar trebui sa lucreze impreuna pentru a oferi refugii sigure pentru imigrantii sirieni, nu sa le inchida usa in nas”, mai arata cei care monitorizeaza evenimentele din zona.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img