Oamenii fara adapost din Iasi traiesc de pe o zi pe alta si cauta prin gunoaie pentru a supravietui • Imaginile surprinse de reporterii BZI sunt mai mult decat explicite si nu fac decat sa arate o parte mai ascunsa a Iasului • Dramele acestor oameni sunt greu de descris in cuvinte • Unii si-au petrecut deja mai mult de jumatate din viata pe strazi, iar pentru ei viitorul nu prea exista
Imbatraniti devreme, cu chipul brazdat de neajunsuri si cu privirea goala stau pe strazile Iasului si asteapta. Nici ei nu stiu ce vor, nu stiu daca merita ceva si nu stiu de ce traiesc. Chiar daca traiesc printre noi toti, oamenii strazilor nu par decat niste fantome, niste fantome de care nimeni nu se sperie.
Povestea boschetarilor, asa cum sunt numiti generic de la inceput, exista si va exista. Fiecare dintre ei are cate o poveste de viata care ar putea fi oricand un exemplu. Desigur, despre viata boschetarilor nimeni nu ar putea scrie o poveste pe scurt. Acesti oameni au ajuns intr-un final sa fie egali. Ei nu numara bani, nu cauta confort si nu cer nimic atata vreme cat au o sticla de spirt si ceva de mancare gasita prin tomberoane.
Acum, in prag de sarbatori nu isi doresc nimic. De fapt, ce as putea sa-si doreasca, daca viata pe care o au nu se poate schimba nici intr-un fel? Stau pe strazi, mananca printre gunoaie si se ascund de politisti. Uneori isi "imbunatatesc" starea cu o "doza" de aurolac.
Ieri, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au mers in zona Garii si au impartit cateva pachete cu alimente. In cateva minute zeci de persoane fara adapost si-au facut aparitia parca de nicaieri. Au intins mana, si-au aruncat privirea in plasa si au zambit. Unii dintre ei nu au deschis de luni intregi o conserva sigilata si nu au mancat de mult o paine fara mucegai. Ei sunt oamenii Iasului, dar oamenii nimanui.
Nimic din nimic
Mihai este un tanar de vreo 30 de ani sau cel putin asa crede el. Abia aruncase punga in care sufla de zor, cand reporterii s-au apropiat de el. Intr-o stare de semi-constienta, Mihai a povestit razand prin ce a trecut. "Eu? Eu am crescut la casa de copii, iar acum stau pe strada. Da… Ce sa fac? Unde sa ma duc? Am avut o casa la tara, de la rude. A luat foc si nu mai am nimic. De sarbatori? Ce sa vreau de sarbatori. Nu vreau nimic", a spus Mihai.
In zona Garii, daca boschetarii il vad pe unul de-al lor discutand cu o persoana straina isi pun imediat semne de intrebare si se aduna de indata. Zvonul ca se dau pachete s-a imprastiat repede. Imediat boschetarii s-au impartit in doua tabere. Unii s-au bucurat de ceea ce au primit, iar altii ar fi fost dispusi in orice moment sa dea plasa din mana pe cateva tigari. In zona Garii din Iasi isi duc veacul zeci de persoane fara adapost. Toti cei de acolo se cunosc intre ei, cu toate ca se mai cearta cateodata.
"Suntem multi aici, nu stiu, cred ca mai multi de 20… Ne cunoastem, suntem ca o familie, dar ne mai certam din cand in cand. De la mancare, de la bautura… Asta este…", a spus o alta persoana fara adapost.
La tomberon pentru aprovizionare
Aproape ca nu exista vreun loc special amenajat pentru depozitarea gunoiului menajer care nu este "populat" de oameni ai strazii. Ieri, in cartierul Dacia, doi barbati au aprins focul langa o pubela. Pe flacara ardeau cateva bucati de paine.
Reporterii BZI au vorbit pentru cateva minute cu cei doi. Niciunul dintre ei nu a fost prea incantat de prezenta reporterilor, dar printre dinti au scos cateva cuvinte. Initial s-au ascuns de camera de filmat, nu voiau sa fie vazuti, dar, ulterior, s-au razgandit. Pana la urma, de cine sa se ascunda?
"De vreo 20 de ani stau pe strazi. Nici nu mai conteaza cum am ajuns aici. Stam pe cartoane, langa tomberoane, traim cum putem. Nu avem de ales, astia suntem noi…", a spus unul dintre barbati.
Unii dintre oamenii fara adapost din Iasi au primit ieri din partea Asociatiei Culturale Europene si a Ziarului BUNA ZIUA IASI alimente. Macar ieri au avut si ei o masa putin mai normala.
Campania umanitara, initiata de cotidianul BUNA ZIUA IASI, impreuna cu Asociatia Culturala Europeana, a adunat pana acum zeci de ieseni, care au inteles ca din putinul lor sa ofere o raza de speranta unor oameni cu care soarta nu a fost deloc darnica. Oameni de afaceri, parlamentari, profesori, ministri, secretari de stat, sefi de institutii, rectori, doctori au fost de acord sa sustina cea mai mare colecta umanitara din judetul Iasi.
Publicam in continuare numarul de cont al Asociatiei Culturale Europene, in care pot fi depuse donatiile. Acesta este: RO35DAFB102200155475RO02, deschis la Leumi Bank, Sucursala Iasi. Orice iesean simplu sau om de afaceri care doreste sa puna umarul pentru a aduce o raza de bucurie in sufletele unor persoane necajite o poate face depunand bani in contul amintit mai sus.