luni, 29 aprilie, 2024

Important pentru toti salariatii din Romania! Calculeaza aici ce salariu vei avea incepand cu 1 ianuarie 2018

Distribuie:

Publicat:

Numarul contributiilor sociale se va reduce de la 1 ianuarie 2018, conform unui proiect de act normativ adoptat miercuri de Guvern. Astfel, contributiile sociale pentru sanatate (CASS) si pensie (CAS) vor trece in intregime in sarcina salariatului, angajatorului revenindu-i obligatia de a plati doar o contributie asiguratorie pentru munca. In acest context, salariul brut va creste, insa aceasta nu va determina, in mod obligatoriu, o evolutie similara a castigului net al angajatului, scrie avocatnet.ro.

Care sunt modificarile

Astfel, odata cu transferul acestor contributii de la angajatori la angajati, autoritatile au modificat si cotele aplicabile. Mai exact, din 2018, fiecare salariat va datora statului urmatoarele contributii:

  • – contributia la pensii pentru conditii normale de munca, in cota de 25%
  • – daca este vorba de conditii deosebite de munca, angajatorul este cel care va plati o cota suplimentara de 4% in plus fata de ce plateste deja salariatul; 
  • – daca este vorba de conditii speciale de munca, tot angajatorul va plati in plus fata de ce achita deja salariatul o cota suplimentara de 8%;
  • – contributia la sanatate, in cota de 10%, ce va fi in totalitate in sarcina salariatului;

Asadar, pentru salariatii care lucreaza in conditii normale, se va datora CAS de 25%, insa daca va fi vorba de conditii mai grele de munca, se va datora CAS de 29% sau 33%. Cu alte cuvinte, angajatorul va datora CAS, impreuna cu salariatul, numai cand vine vorba de conditii mai grele de munca. Totusi, chiar daca contributiile la pensii si sanatate vor fi datorate exclusiv de salariati, tot angajatorii vor fi cei care le vor calcula, retine si achita la stat.

Cu cat ar trebui sa-ti creasca salariul brut din 2018

Potrivit avocatnet.ro, pentru a pastra acelasi nivel al salariului net, angajatorii vor fi nevoiti sa incheie, cu fiecare salariat in parte, un act aditional la contractul individual de munca, prin intermediul caruia sa se stabileasca noul salariu brut, mai mare decat cel existent in prezent, prin incorporarea contributiilor sociale pentru CAS si CASS in sarcina angajatului.

Astfel, toate aceste acte aditionale vor trebui incheiate pana la finalul acestui an, cel tarziu in 29 decembrie, ultima zi lucratoare a anului, pentru a asigura salariatii de plata aceluiasi salariu net.

Pentru a calcula ce salariu vei incasa de la 1 ianuarie 2018, poti folosi acest link: http://www.calculator-salarii.ro/2018-brut-calcul-salariu-net/

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img