Atat dieta dezechilibrata, bogata in grasimi, sare si zahar, cat si viciile, precum fumatul sau alcoolul, ne afecteaza sanatatea intr-un timp scurt, avertizeaza cercetatorii. Potrivit expertilor australieni, buna functionare a arterelor este afectata la doar 30 de minute dupa ce am mancat un preparat sarat, informeaza Daily Mail.
Tigarile ocupa primul loc in ceea ce priveste viteza cu care apar efectele negative. Un studiu britanic, realizat de specialistii de la Institutul de Cercetare Oncologic, arata ca inhalarea fumului de tigara are un efect aproape instantaneu asupra corpului. Potrivit profesorulului Robert West, in trei secunde substantele nocive ale tutunului ajung in plamani, fortand inima sa pompeze mai mult, fapt ce duce la cresterea tensiunii. In plus, dupa 7 minute de la inhalarea fumului, nicotina ajunge la creier, ducand astfel la cresterea riscului de dependenta. Expertii avertizeaza ca nivelul de oxigen din organism revine la normal la 6 ore dupa ce ai fumat, scrie Gandul.
Zaharul ne pune sanatatea in pericol in doua minute. Nutritionistul Ursula Arens, specialist din cadrul Asociatiei Britanice de Diabetologie, precizeaza ca dincolo de aparitia diabetului, zaharul mai este vinovat si de distrugerea smaltului dintilor. De asemenea, zaharul ridica nivelul insulinei, care inhiba secretia hormonilor de crestere, iar sistemul imunitar va fi unul slabit. Alcoolul ataca creierul in doar 6 minute, dupa cum arata un studiu al cercetatorilor germani. Specialistii mentioneaza ca acest efect apare doar in cazul persoanelor care fac abuz de alcool. Baut cu moderatie, acesta poate fi benefic organismului.
Cafeina, substanta des intalnita in cafea, bauturi racoritoare de tip cola, bauturi energizante si ciocolata, incetineste fluxul sanguin catre organe si piele dupa 30 de minute. Expertii subliniaza ca aceasta substanta elibereaza adrenalina in organism, fapt ce duce la cresterea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale si a fluxului sanguin indreptat catre muschi, dar reduce irigarea pielii si a organelor.
Sarea, nelipsita din orice preparat, afecteaza arterele in 30 de minute, indica profesorul Graham MacGregor. Oamenii de stiinta sustin ca persoanele care fac abuz de acest condiment isi pun sanatatea cardiovasculara in pericol.
Grasimile saturate, raspandite in biscuiti, prajituri, produse de patiserie si de tip fast-food, favorizeaza formarea cheagurilor de sange la numai 45 de minute dupa ce am mancat astfel de produse. In plus, grasimile saturate duc la cresterea colesterolului rau din organism. Expertii precizeaza ca riscul aparitiei accidentelor vasculare si a atacurilor de cord este destul de ridicat in cazul persoanelor care mananca zilnic astfel de preparate.