sâmbătă, 30 septembrie, 2023

In ciuda amenintarilor SUA cu o ‘escaladare semnificativa’, Rusia a livrat Siriei primul sistem de rachete sol-aer S-300

Distribuie:

Publicat:

Rusia a livrat Siriei un sistem de rachete soS-300l-aer, transmite Reuters; marţi, într-o şedinţă televizată de Rossia 24, ministrul apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe preşedintele Vladimir Putin că "lucrarea s-a încheiat ieri".

Moscova şi-a anunţat intenţia de a furniza sisteme S-300 regimului de la Damasc pe 24 septembrie, după ce apărarea antiaeriană siriană a doborât un avion rusesc în timpul ripostei la un atac aerian israelia, conform agerpres.

Israelul şi-a exprimat regretul faţă de moartea echipajului rusesc, format din 15 militari, dar a susţinut că incidentul a fost provocat de incompetenţa sirienilor. Marţi, ministrul israelian al educaţiei, Naftali Bennet, membru al cabinetului de securitate al premierului Benjamin Netanyahu, a insistat că Israelul nu şi-a modificat politica de securitate şi va continua să atace forţele susţinute de Iran: "Nu vom permite Iranului să deschidă un al treilea front împotriva noastră. Vom acţiona după necesităţi", a declarat el.

După anunţul din septembrie privind intenţiile Rusiei, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a declarat că Statele Unite consideră desfăşurarea rachetelor S-300 în Siria "o greşeală gravă", care va duce la "o escaladare semnificativă" a tensiunilor din regiune. Cu toate acestea, militarii americani vor rămâne în Siria atâta timp cât Iranul va avea trupe în afara graniţelor proprii, a arătat el.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img