Incepe campania de vaccinare antigripala. Cine beneficiaza de dozele gratuite si pana la ce data este cel mai bine sa iti faci vaccinul

0
94

Peste doua saptamani, Ministerul Sanatatii da startul campaniei de vaccinare gratuita impotriva gripei de sezon. La fel ca in anii trecuti, aceasta campanie care vizeaza diminuarea la maxim a imbolnavirilor se va derula prin cabinetele medicilor de familie si in spitale. Beneficiarii vaccinurilor gratuite sunt persoanele cu risc ridicat de imbolnavire – personalul medical, persoanele cu varsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoanele cu boli cronice, in special boli respiratorii, cardiovasculare, boli metabolice, copiii si batranii institutionalizati, personal medical, gravide, conform recomandarilor OMS si ECDC.

Primele 50 000 de doze de vaccin au ajuns in teritoriu inca de luna trecuta si sunt destinate imunizarii personalului medical. In aceasta luna, incepand cu 10 octombrie vor ajunge alte 450.000 de doze, iar la inceputul lunii noiembrie vor fi repartizate alte cateva sute de mii de doze cu  vaccin antigripal. Potrivit Ministerului Sanatatii, pentru campania de vaccinare gratuita din sezonul 2019-2020 au fost achizitionate 1,5 milioane de doze, iar actiunea de imunizare va incepe mai devreme decat anul trecut.

Specialistii recomanda populatiei sa respecte cu strictete regulile de igiena personala necesare pentru evitarea imbolnavirii. Spalarea cu apa si sapun a mainilor, folosirea batistelor pentru stranut sau tuse sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, si in special prin gripa. Regula care spune ca trebuie sa stranutam/tusim in pliul cotului trebuie respectata oricand nu doar cand este epidemie.

Specialistii americani recomanda ca vaccinarea sa fie facuta pana la sfarsitul lunii octombrie. Vaccinarea precoce – de exemplu, in august – poate duce la o protectie redusa impotriva gripei mai tarziu in sezon, in special in randul varstnicilor. Vaccinul antigripal este recomandat incepand cu varsta de 6 luni. Copiii care fac pentru prima data vaccinul au nevoie de doua doze – prima doza cat mai curand posibil dupa ce vaccinul devine disponibil pentru a permite a doua doza (care trebuie administrata cel putin 4 saptamani mai tarziu). In cazul in care oamenii doresc sa se vaccineze si nu sunt in grupa de persoane dezavantajate social isi pot procura vaccinul din farmacii – o doza costa 50-60 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.