Încercarea lui Iulian Apostatul de a reconstrui Templul din Ierusalim. Iulian Apostatul a fost ultimul împărat roman ce a domnit între 361 – 363. Înainte ca Iulian să părăsească Antiohia, în anul 363, a ordonat reconstrucţia templului.
A fost proclamat ca împărat în februarie 360 la Luteția de către trupele din Occident.
Odată cu moartea lui Constanțiu al II-lea, Iulian a fost recunoscut ca unic împărat al imperiului. Pe 3 noiembrie 361 s-a mutat la Constantinopol.
Domnia sa a fost pusă sub semnul reacţiei anticreştine şi a a încercărilor de reînviere a culturelor păgâne. Iulian a lăsat o bogată și multilaterală operă literară scrisă în limba greacă.
Încercarea lui Iulian Apostatul de a reconstrui Templul din Ierusalim
Un apropiat al lui Ammianus Marcellinus scria despre acest efort:
„Iulian s-a gândit să reconstruiască cu o cheltuială extravagantă Templul care să fie mândria Ierusalimului încă o dată și l-a angajat în acest sens pe Alypius din Antiohia.
Alypius s-a apucat puternic de lucru și a fost secondat de guvernatorul provinciei (…).
Aceste [bile] și-au continuat atacurile până când muncitorii, după încercări repetate, nu s-au mai putut apropia mai mult și s-a renunțat la această încercare.” —Ammianus Marcellinus
Reconstruirea Templului a fost un eşec
Vina a căzut pe cutremurul din Galileea și ambivalența evreilor în legătură cu acest proiect.
Sabotajul este o posibilitate, dar și un incendiu accidental. Intervenția divină a fost explicația preferată în rândul istoricilor creștini ai timpului.
Faptul că Iulian le-a acordat sprijin evreilor, deşi împăraţii dinaintea sa au avut un comportament ostil faţă de aceştia, a făcut ca creştinii să îl numească „Iulian Păgânul”.