Sportul, mijloc de propagandă în timpul regimului comunist. Nicolae Ceauşescu şi-a dorit mereu să fie văzut ca un un lider politic important pe scena politică internaţională. Acest motiv l-a determinat să aibă constant accese de fronda faţă de politica Moscovei. Aşa s-a întâmplat şi în anul 1984 atunci când România a participat la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, spre furia Moscovei.
Uniunea Sovietică a cerut tuturor ţărilor comuniste să nu participe la Jocurile Olimpice din America, în 1984. Îndemnul Moscovei de a boicota Jocurile Olimpice a fost salutat de către 14 ţări printre care şi Cuba. Cu toate acestea au fost trei excepţii: România, China şi Iugoslavia.
Sportul, mijloc de propagandă în timpul regimului comunist
Americanii au trimis delegaţi speciali pentru a-i convinge pe chinezi şi pe romani să participe la Olimpiadă. După zile bune de discuţii purtate cu oficialii de la Bucureşti, aceştia şi-au dat acordul de principiu că sportivii romani să participe la Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Însă au avut unele cerinţe financiare.
Comitetul de Organizare de la Los Angeles şi cel Internaţional erau nevoite să plătească 120.000 de dolari. Banii erau trebuiau să acopere costurile delegaţiei României. Chiar dacă şi-au dat seama că decizia României va stârni mânia Moscovei, americanii erau bucuroşi să plătească oricât doar pentru a sfida URSS.
În 1984, la Olimpiada de la Los Angeles, România a reuşit să câştige 20 de medalii de aur şi un loc 2 în clsamentul neoficial pe medalii, după Statele Unite ale Americii.
În total, sportivii romani au câştigat 53 de medalii.