luni, 15 aprilie, 2024

Investitii majore in IMM-uri si start-up-uri din partea UE, inclusiv in Romania: 307 milioane de euro pentru 64 de intreprinderi

Distribuie:

Publicat:

Consiliul European pentru Inovare (CEI) a acordat peste 307 milioane de euro unui număr de 64 de întreprinderi nou-înfiinţate şi IMM-uri inovatoare care contribuie la realizarea obiectivelor Pactului verde european şi ale Planului de redresare pentru Europa, informează un comunicat al Executivului comunitar, informează Agerpres.

Propunerile câştigătoare variază de la soluţii de pionierat pentru sectoarele auto, aerospaţial şi maritim, până la tehnologiile materialelor avansate şi ale internetului obiectelor. Din partea României, o întreprindere din Braşov (Sveltedca Partners SRL) se află pe lista proiectelor alese pentru a beneficia de finanţare.

"Consiliul European pentru Inovare susţine antreprenorii vizionari care creează soluţii transformatoare la provocări societale şi de mediu presante, sprijinind Pactul verde european şi Planul de redresare pentru Europa. Aceste întreprinderi nou-înfiinţate şi IMM-uri urmează să se extindă, să genereze locuri de muncă şi creştere economică şi să ofere Europei o poziţie de lider mondial în materie de tehnologii şi soluţii verzi", a declarat comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel.

Peste o treime dintre societăţile selectate sunt conduse de preşedinţi-directori generali de sex feminin, ceea ce reprezintă o creştere substanţială (o triplare) faţă de rundele de finanţare anterioare din partea CEI. Această creştere este consecinţa unei măsuri-pilot introduse pentru prima dată pentru obţinerea de finanţare din partea CEI, care a garantat faptul că cel puţin un sfert dintre întreprinderile invitate la interviurile finale au avut directori generali de sex feminin.

Întreprinderile îşi au sediul într-un număr mare de ţări, inclusiv în 17 state membre ale UE. Astfel, aceasta a devenit, până în prezent, cea mai diversificată cerere de propuneri din partea CEI din punct de vedere geografic. În plus, CEI a acordat un număr de 562 de mărci de excelenţă "Pactul verde" unor întreprinderi nou-înfiinţate şi IMM-uri ale căror propuneri au îndeplinit criteriile, dar nu au putut fi finanţate din cauza bugetului limitat, pentru a le ajuta să acceseze fonduri din alte surse.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img