sâmbătă, 4 mai, 2024

Ion Cristoiu: “Am vazut astazi o noua alianta de conjunctura intre domnul Iohannis si domnul Tariceanu”

Distribuie:

Publicat:

E deja o axioma ca Klaus Iohannis isi doreste o confruntare in turul al doilea cu Viorica Dancila.Multi pun asta pe seama spaimei -de o confruntare cu Dan Barna. Sondajele il dau insa biruitor pe Klaus Iohannis si daca Dan Barna si nu Viorica Dancila intra in turul al doilea. Fireste, o confruntare cu Viorica Dancila inlesneste strategia pentru care a optat Klaus Iohannis. Strategia pe care eu am definit-o drept cistigarea unui al doilea mandat fara un efort minim din partea candidatului. Repet, Sistemul institutiilor de forta, in frunte cu SRI si SIE, i-au fagaduit lui Klaus Iohannis ca-si vor indeplini misiunea de a-l face presedinte si in timp ce doarme. Nu misiunea de a-i da un al doilea mandat, acest lucru nici nu se discuta si nici nu e prea greu de obtinut, ci misiunea de a obtine un al doilea mandat fara nici o bataie de cap. Ca e asa se vede din evitarea celorlalti candidati de a-l ataca pe candidatul Klaus Iohannis. De regula, presedintele in exercitiu are, in calitate de candidat, avantajele functiei detinute deja. Are insa si dezvantajul ca e tinta vie pentru toti ceilalti candidati. Prezidentialele din 2019 ne ofera aceasta surpriza strasnica: Presedintele Klaus Iohannis e candidatul cel mai putin atacat in campania aflata deja in plina desfasurare! Cea mai atacata e Viorica Dancila. E normal: Viorica Dancila e premier. Da, dar Klaus Iohannis e presedinte. N-ar fi normal sa fie si el atacat cu aceeasi ferocitate? Recent, Klaus Iohannis a folosit deschiderea anului scolar pentru a ataca PSD in discursul tinut in fata elevilor. Intr-o alta tara decit Romania, mai precis in toate tarile democratice de adevaratelea, contracandidatii i-ar fi ars citeva scatoalce pentru asta, reamintindu-i ca scoala nu e un teren de fotbal pentru a hauli ca de la galerie. Klaus Iohannis n-are nevoie de Viorica Dancila in turul al doilea doar pentru a fi sigur ca obtine un al doilea mandat dormind, ci si pentru ca ritualul clasic postdecembrist e cel al confruntarii la prezidentiale in turul al doilea intre reprezentatul Stingii si reprezentantul Dreptei. Klaus Iohannis are nevoie in turul al doilea de o victorie spectaculoasa.

O astfel de victorie nu poate fi data de invingerea lui Dan Barna sau a lui Mircea Diaconu, ci de invingerea premierului in exercitiu, presedintele PSD, reprezentantul Stingii in alegerile prezidentiale. Viorica Dancila are nevoie ca de aer sa ajunga in turul al doilea. E conditia supravietuirii nu numai a ei ca politician, dar si a PSD ca partid insemnat pe scena tarii. Impotriva acestei intentii lupta din rasputeri cuplul Victor Ponta – Calin Popescu Tariceanu. S-a spus ca prin sprijinirea independentului Mircea Diaconu, liderii Pro-Romania si ALDE tintesc infringerea lui Klaus Iohannis in turul al doilea. Ipoteza porneste de la diversiunea unui Klaus Iohannis speriat ca Dan Barna il va bate in turul al doilea. Cei doi sint prea putin interesati de soarta lui Klaus Iohannis. La o adica si ei, ca si toti politicienii vechi, se tem de Dan Barna. Cei doi se dau de ceasul mortii ca Viorica Dancila sa nu intre in turul al doilea pe temeiul ca astfel PSD cade in degringolada si degringolada va duce la varsarea a trei sferturi din PSD in covata intruchipata de alianta Pro-Romania – ALDE. Atit Klaus Iohannis, cit si Viorica Dancila au interesul sa intre amindoi in turul al doilea. Plecind de aici, s-a formulat teza unui blat intre presedinte si premier. Prin blat intelegindu-se o negustorie facuta daca nu direct, atunci macar prin apropiati. Urmarea acestei negustorii, laus Iohannis si Viorica Dancila isi coordoneaza miscarile astfel incit si unul si celalat sa intre in turul al doilea. Din ce stiu eu din anii postdecembristi un asemenea blat e imposibil. E vorba de o intelegere tacita, de o coordonare a actiunilor astfel incit si unul si celalalt sa cistige turul intii. Un exemplu de astfel de relationare e dat de momentul recent al confruntarii intre Klaus Iohannis si Viorica Dancila in cazul propunerilor de ministri trimise Presedintiei. Pentru Klaus Iohannis a fost un nou prilej de a ataca pe candidata Viorica Dancila, dar mai ales de a se manifesta din nou drept adevaratul Luptator anti-PSD.

Propunerile venite din partea Vioricai Dancila i-au servit excelent lui Klaus Iohannis din punct de vedere electoral.
Dupa anuntarea deciziei prezidentiale a venit replica Vioricai Dancila. Domnia sa nu s-a multumit sa anunte ca va merge in Parlament, ci a purces la un rechizitoriu la adresa lui Klaus Iohannis. Un rechizitoriu cu atit mai electoral cu cit de data asta presedintele avea dreptate: „Avem un presedinte care a urmarit cu ingrijorare ce s-a intimplat in jurul dumnealui, timp de 5 ani, de la Palatul Cotroceni. Si care a dedicat ultimul an de mandat celei mai daunatoare campanii facute vreodata in Romania, una care sacrifica interesul si stabilitatea tarii. Am vazut astazi o noua alianta de conjunctura intre domnul Iohannis si domnul Tariceanu, alianta ipocriziei si a distrugerii. In campanie, acesti oameni de stat se transforma. Si este o transformare urita, care vine din disperare si care face rau Romaniei. Prin toate aceste lucruri pe care le fac – fie ca abandoneaza guvernarea, ca o blocheaza in fiecare saptamina sau ca vor sa taie toate veniturile romanilor pe care am reusit sa le crestem in ultimii 3 ani – acesti oameni s-au intors impotriva propriului popor.” Sceneta electorala jucata pare rezultatul unei intelegeri: Viorica Dancila trimite la Cotroceni propuneri de ministri sub semnul figuratiei de premier puternic preocupat de stabilitatea tarii, de mersul inainte al lucrurilor. Klaus Iohannis le respinge acuzind gestul de semn al cramponarii de putere. Gestul ii convine de minune. Parca asta si astepta. Sa-i fie trimise propuneri neconstitutionale. Viorica Dancila parca atita astepta, la rindu-i. Sa-i fie respinse propunerile. Pretext pentru a-l acuza pe candidatul Klaus Iohannis ca blocheaza tara, ca sacrifica pe altarul interesului electoral stabilitatea Romaniei. Va fi cistigat realmente fiecare dintre cei doi din aceasta sceneta? Greu de raspuns. Mult mai usor de observat e o realitate ce pare rezultatul unui blat: A fost un nou moment in care cei doi au acaparat batalia electorala, in care au aratat electoratului ca sint singurii care conteaza la aceste  prezidentiale, ca lupta dintre ei constituie esenta campaniei pentru prezidentialele din 2019.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img