luni, 15 aprilie, 2024

Iordanka Fandakova, candidata partidului la guvernare, conduce in cursa pentru primaria capitalei Sofia (sondaje)

Distribuie:

Publicat:

Candidata partidului GERB la primăria Sofia, Iordanka Fandakova, conduce clar în faţa candidatei opoziţiei după închiderea urnelor în alegerile locale din Bulgaria de duminică, relatează DPA, potrivit AGERPRES.

Fandakova ar urma să obţină în jur de 35% din voturi la Sofia, în timp ce candidata opoziţiei Maia Manolova este cotată cu 25-26% din sufragii, potrivit sondajelor realizate de Gallup şi Alpha Research.

Fără o majoritate de 50%, Fandakova va trebui să o învingă pe Manolova în turul al 2-lea de pe 3 noiembrie pentru a obţine un al patrulea mandat consecutiv de primar.

Manolova a candidat ca independentă, dar este sprijinită de socialiştii din opoziţie şi de alte partide.

Partidul prim-ministrului Boiko Borisov GERB foarte probabil va câştiga alegerile locale la nivelul ţării, a declarat şeful Gallup International Bulgaria, Parvan Simeonov.

Un rezultat bun în alegerile locale i-ar permite lui Borisov să-şi ducă la îndeplinire promisiunea de a-şi încheia mandatul la termen, la alegerile din mai 2021.

Deşi opoziţia este mai puternică şi mai diversificată decât la alegerile locale din urmă cu patru ani, aceasta este divizată între socialişti, care mizează pe sentimentul pro-rus şi nostalgia alegătorilor, şi mai micul dar mai vocalul bloc liberal pro-occidental.

"Este o şansă pentru GERB", a spus Simeonov. În condiţiile în care la Sofia va avea loc un al doilea tur de scrutin, întrebarea cheie este dacă opoziţia fragmentată va reuşi să-şi depăşească divergenţele şi să se coalizeze împotriva GERB, susţine Simeonov.

O realizare la Sofia ar fi "o declaraţie puternică" pentru opoziţie, a adăugat el.

În afară de Sofia, cursa pentru primării va intra în al doilea tur de scrutin duminica viitoare în fiecare localitate în care un candidat nu a obţinut 50% din voturi.

În alegerile europene din mai GERB a ieşit înaintea socialiştilor, în pofida acuzaţiilor de corupţie împotriva unor oficiali de prim-rang ai partidului.

Prezenţa a fost duminică de 42,85% cu 90 de minute înainte de încheierea votului, puţin în scădere faţă de alegerile locale din urmă cu patru ani, a anunţat Comisia electorală centrală.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img