duminică, 26 mai, 2024

IPJ VASLUI-Scoala Altfel-FOTO

Distribuie:

Publicat:

Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui si Fundatia Collegium XXI a organizat in aceasta saptamana, in parteneriat, proiectul educational national „CUNOASTE SI PROTEJEAZA PATRIMONIUL CULTURAL NATIONAL”.

Proiectul urmareste sa ofere tinerilor informatii privind tezaurul cultural national mobil si sa accentueze importanta fiecarui individ in procesul de aparare a integritatii valorilor culturale nationale.

Activitatile au fost desfasurate la Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui, in cadrul programul intitulat „Scoala altfel – sa stii mai multe sa fii mai bun”. Alaturi de politistii de investigatii criminale si elevi au fost domnul profesor doctor Laurentiu Chiriac si domnul Stefan Patrichi – consilier in cadrul Directiei pentru Cultura Vaslui.

Elevii Scolii Generale nr. 4 „Elena Cuza”, ai Scolii Generale nr. 10 „Mihail Sadoveanu” si ai Liceului „Mihail Kogalniceanu” au luat cunostinta despre faptul ca patrimoniul cultural national reprezinta totalitatea bunurilor materiale care apartin unei persoane, mostenite prin lege de la parinti sau de la alte rude, dar si totalitatea bunurilor care apartin colectivitatii si care sunt administrate de organele statului, bunuri spirituale si materiale stramosesti care apartin intregului popor.

 De asemenea, patrimoniul cultural national mobil este alcatuit din bunuri care reprezinta marturii materiale ale transformarilor petrecute in spatiul geografic autohton, ale relatiilor omului cu natura si ale evolutiei relatiilor sociale, ale potentialului creator uman si ale contributiei poporului roman la civilizatia universala. Politistii au exemplificat bunurile care alcatuiesc patrimoniul cultural national mobil: bunuri cu valoare istorica, arheologica si documentara, bunuri cu valoare artistica, bunuri cu semnificatie etnografica, bunuri de importanta stiintifica, bunuri de importanta tehnica, prototipurile aparatelor si masinilor din creatia curenta.

Discutiile au pus in evidenta faptul ca protejarea patrimoniului cultural este un proces continuu, individual si colectiv, care presupune: inventarierea si pastrarea evidentei bunurilor culturale materiale existente, pastrarea si conservarea bunurilor culturale materiale atat de furt, vandalism, distrugere si degradare, cat si de consecintele dezastrelor naturale, dar si punerea in valoare si popularizarea bunurilor culturale. Copiilor li s-a explicat care sunt sarcinile politistilor in protejarea patrimoniului national, printre care:

desfasurarea de activitati de control prin care se urmareste respectarea normelor legale de inventariere, gestiune, pastrare si conservare a obiectivelor de patrimoniu cultural mobil de catre institutii publice;
desfasurarea de activitati de controlare a interventiilor si a lucrarilor ilegale efectuate asupra imobilelor clasate ca monumente de patrimoniu;
desfasurarea de activitati de cercetare a cauzelor si faptelor penale care constituie infractiuni ce aduc atingere patrimoniului cultural national (furturi, exporturi ilegale, distrugeri de monumente);
recuperarea bunurilor de patrimoniu, atat a celor clasate, cat si a celor susceptibile de clasare, identificarea suspectilor si tragerea la raspundere a infractorilor.
In cadrul activitatilor desfasurate, elevilor le-au fost prezentate bunuri culturale recuperate de catre politisti, cum ar fi icoane pictate pe sticla si pe lemn, bratari dacice, monede dacice din aur, tablouri, bunuri arheologice.

In urma discutiilor dintre politisti, muzeografi si elevi au fost enumerate masurile pe care fiecare proprietar ar trebui sa le ia in cazul in care detine bunuri de patrimoniu. Cea mai importanta masura se refera la protejarea integritatii bunului cultural mobil aflat in patrimoniul sau, deoarece acest obiect reprezinta o parte a tezaurului cultural national, o proprietate comuna a poporului, o parte a identitatii culturale. In acelasi timp, proprietarul trebuie sa creeze conditii optime de securitate si de depozitare a bunurilor de patrimoniu, dar si sa asigure, la nevoie, restaurarea de catre un specialist a bunurilor culturale mobile pe care le detine.

Fiecare membru al societatii are datoria morala de a se implica personal in protejarea bunurilor care apartin patrimoniului cultural national mobil. Implicarea se poate realiza prin identificarea si recuperarea obiectelor vechi din patrimoniul familial, anuntarea autoritatilor in cazul gasirii intamplatoare a unui obiect vechi, susceptibil a apartine tezaurului cultural national si prin declararea unui act infractional de care o persoana are stiinta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img