joi, 29 februarie, 2024

Isărescu a răbufnit în timpul audierilor: ‘80% din profitul nostru este dat statului’. In momentul în care au existat pierderi, ‘statul roman nu a dat un cent’

Distribuie:

Publicat:

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, la audierea din Comisia economică din Parlament, că 80% din profitul Băncii Naționale ajunge la stat, fiind singura bancă centrală care are un asemenea impozit. El a mai spus că, în momentul în care au existat pierderi, „statul român nu a dat un cent”.

„80% din profitul nostru este dat statului. Suntem singura bancă centrală care are un asemenea impozit pe profit, restul de 20% se dau pentru capitalizarea băncii, fondul de salariați.(…) Cum să păstrăm specialiștii? Că nu-i plătim exagerat. Am avut patru sau cinci ani de pierderi masive în sistemul bancar, statul român nu a dat un cent. Faptul că într-un an, trei bănci au avut profituri mai mari, nu înseamnă că trebuie să exagerăm. Ideea cu profiturile mari nu este adevărată. Ați spus despre bănci că avem profituri mari”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la audierea din Comisia economică din Parlament, conform Mediafax.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice, i-a spus lui Isărescu, în timpul audierii, că profitul BNR a fost folosit pentru bonusuri.

„Avem o realitate și pentru că sunteți cel mai longeviv guvernator din Europa, m-aș fi așteptat să chemați la masă Guvern, Parlament, bănci să faceți ce trebuie ca să se dezvolte țara. Acum, suntem practic în țara cam cea mai săracă din UE, cetățenii sunt cei mai îndatorați. Mă mai deranjează ceva, în toată această perioadă ne-ați găsit vinovați pentru toate relele, guvernele României. Vorbiți de ținta de inflație, dar nu spuneți că ținta de inflație este mandatul BNR. Nu vreau să vă referiți la inflația din ultima lună, vorbim de inflația medie. Institutul Național de Statistică arată că în fiecare an ați ratat ținta de inflație. Ar fi putut folosi BNR surplus de bani ca să atingă obiectul ținta de inflație. Că profitul a fost folosit ca să vă dați bonusuri. Dacă ați ratat ținta de inflație, nu era bine să folosiți profitul ca să vă mențineți ținta de inflație?, i-a spus Daniel Zamfir lui Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), participă, marți, alături de întreg Consiliul de Administrație al BNR, la audierea de la comisiile Senatului programată pentru data de 12 februarie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img