sâmbătă, 4 mai, 2024

Iti este greu sa identifici anumite mirosuri? Acest simptom sta la baza unei afectiuni grave

Distribuie:

Publicat:

Cercetatorii au identificat un nou indicator al Alzheimerului, prin care boala ar putea fi identificata mult mai precoce. In prezent majoritatea testelor pentru diagnosticarea bolii se bazeaza pe testele de memorie.

De-a lungul timpului, testele de memorie realizate de cercetatori s-au dovedit a fi problematice, deoarece in momentul diagnosticarii boala s-ar putea afla intr-un stadiu avansat, noteaza descopera.ro, care citeaza IFL Science. 

In prezent, cercetatorii de la Universitatea McGill din Quebec au descoperit ca pierderea simtului mirosului ar putea fi primul indicator al aparitiei bolii. In cadrul cercetarii au fost studiate 300 de persoane ce prezentau un risc crescut al aparitiei bolii. In cadrul testelor,  participantii au trebuit sa identifice mai multe mirosuri, de la guma de mestecat la benzina. 

O suta dintre voluntari cu varsta medie de 63 de ani au fost testati cu regularitate prin intermediul punctiei lombare pentru descoperirea proteinelor asociate bolii Alzheimer din fluidul spinal. Expertii au descoperit ca persoanele care au identificat cu mai multa dificultate tipurile de mirosuri sunt predispuse la aparitia bolii Alzheimer. 

,,Este pentru prima data cand am descoperit ca lipsa mirosului este un indicator al aparitieie bolii,” a declarat Marie-Elyse Lafaille-Magnan, principalul autor al studiului. ,,Timp de peste 30 de ani, cercetatorii au explorat conexiunii privind pierderea memoriei si incapacitatea de a identifica anumite mirosuri. Bulbul olfactiv (ce are rolul de simt al mirosului) si cortexul coronar (ce are rolul de identificare a tipului de miros) sunt printre primele structuri ale creierului afectate de boala,” adauga cercetatoarea. Testul simtului mirosului ar putea fi utilizat pentru identificarea bolii inaintea aparitiei simptomelor, acestea putand fi reduse inainte sa apara. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img