Klaus Iohannis, prima intalnire cu noul ambasador al Marii Britanii: ce au discutat cei doi la Cotroceni

0
48

Preşedintele Klaus Iohannis, i-a primit joi, la Palatul Cotroceni, noii ambasadori ai Marii Britanii, Muntenegrului şi Danemarcei, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiaale, Iohannis i-a primit pe Søren Jensen, ambasadorul agreat al Regatului Danemarcei în România, pe Andrew Noble, ambasadorul agreat al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, şi pe Ahmed bin Salim bin Mohamed Baomar, ambasadorul agreat al Sultanatului Oman în România, cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare.

În dialogul cu ambasadorul Muntenegrului, au fost discutate posibile domenii de interes comun care să stimuleze intensificarea relaţiei bilaterale, iar Iohannis a exprimat susţinerea fermă a ţării noastre pentru integrarea europeană a Muntenegrului, inclusiv pe parcursul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în prima parte a anului 2019. La rândul său, ambasadorul muntenegrean a mulţumit în mod deosebit României pentru susţinerea consecventă a obiectivului ţării sale de a deveni membru NATO. Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că primul an de apartenenţă deplină la Alianţă a Muntenegrului a demonstrat succesul politicii "uşilor deschise”, pe care România a susţinut-o şi o susţine constant, şi l-a asigurat pe ambasadorul Goran Poleksić că ţara noastră va continua să sprijine obiectivele Muntenegrului în cadrul NATO.

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Danemarcei, Iohannis a încurajat companiile daneze să investească în ţara noastră, în special în domeniile în care există un potenţial crescut de cooperare, precum eficienţa energetică, domeniu amintit de ambasadorul danez. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a încurajat intensificarea cooperării sectoriale dintre cele două ţări, inclusiv în ceea ce priveşte educaţia. Preşedintele României a subliniat conlucrarea pozitivă care există în domeniul afacerilor europene şi s-a arătat convins că aceasta va fi continuată şi pe durata Preşedinţiei României a Consiliului UE. Ambasadorul danez a asigurat că ţara sa va oferi tot sprijinul României pentru exercitarea eficientă a mandatului european, mai transmite Preşedinţia.

În cadrul discuţiei cu ambasadorul Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Iohannis a vorbit despre stadiul excelent al relaţiilor bilaterale, exprimând speranţa că ritmul şi nivelul cooperării vor fi menţinute şi după ce Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană.

"În ceea ce priveşte Brexit, preşedintele României  a exprimat speranţa că se va putea ajunge la un acord, în cadrul negocierilor aflate în curs între UE şi Regatul Unit, până la finalul anului. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a exprimat convingerea că şi cooperarea bilaterală în domenii strategice, precum securitatea şi apărarea, vor rămâne la stadiu de excelenţă după Brexit, subliniind convergenţa de poziţii a celor două ţări în cadrul NATO cu privire la Flancul Estic al Alianţei, respectiv cu privire la Vecinătatea Estică. Preşedintele României a evidenţiat, totodată, importanţa dimensiunii sociale, fiind necesar ca, după retragerea Marii Britanii din UE, drepturile numeroasei comunităţi de români din Regatul Unit să fie garantate şi respectate. Ambasadorul britanic a subliniat că prioritatea ţării sale este ca în dosarele dificile care trebuie gestionate să fie identificate soluţii benefice pentru România, pentru Regatul Unit şi pentru Uniunea Europeană şi a împărtăşit interesul pentru asigurarea drepturilor cetăţenilor români din Regatul Unit. Preşedintele României a reiterat, cu prilejul întrevederii, aprecierea deosebită pe care o are cu privire la eforturile pe care ASR Prinţul de Wales le depune pentru conservarea şi promovarea tradiţiilor şi mediului din România:, mai arată Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, la întrevederea cu ambasadorul Omanului, Klaus Iohannis a menţionat că apropiata deschidere a Ambasadei României la Muscat reprezintă un pas esenţial pentru aprofundarea dialogului bilateral la nivel politic, economic şi sectorial, care va conduce la extinderea relaţiilor româno-omaneze în ansamblul lor. În acelaşi timp, cei doi oficiali au fost de acord că sunt necesare eforturi comune pentru intensificarea schimburilor comerciale bilaterale. Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că firmele româneşti au un potenţial semnificativ de a dezvolta proiecte de cooperare economică şi a încurajat investiţiile omaneze în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.