duminică, 26 mai, 2024

La ce să te aștepți după a treia doză de vaccin anti-COVID: Diferă efectele secundare față de cele de până acum?

Distribuie:

Publicat:

Efectele secundare ale celei de a treia doze („booster”) de vaccin împotriva covid-19 Pfizer/BioNTech şi Moderna sunt foarte „asemănătoare” celor de la rapel, arată un studiu publicat de către autorităţile sanitare americane, relatează AFP.

Aceste date au fost culese de la câteva mii de persoane vaccinate cu a treia doză – de la jumătatea lui august şi până la jumătatea lui septembrie, pe când „booster”-ul era autorizat în vederea vaccinării anticovid a persoanelor imunodeprimate în Statele Unite.

Frecvența și tipul efectelor secundare

Studiul arată că a treia doză „este, pentru moment, bine tolerată”, a anunţat într-o conferinţă de presă directoarea Centrelor de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CSC) Rochelle Walensky.

„Frecvenţa şi tipul efectelor secundare sunt asemănătoare celor observate după a doua doză (rapel) şi sunt de obicei uşoare sau moderate şi de scurtă durată”, a precizat ea.

Peste două milioane de americani, vaccinaţi cu a treia doză

La 19 septembrie, peste două milioane de americani erau vaccinaţi cu a treia doză de vaccin împotriva covid-19 în Statele Unite, potrivit CDC. Datele publicate marţi provin de la aproximativ 20.000 de persoane care s-au înscris pe o aplicaţie şi care au completat un chestionar după vaccinare.

Aproximativ 79% dintre persoanele care au completat acest chestionar au semnalat o reacţie localizată după vaccinarea cu a treia doză de vaccin anticovid – durere la locul înţepăturii -, iar 74% o reacţie denumită sistemică, adică afectând întregul organism (oboseală).

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img