Liviu Dragnea a dat semnalul! Ce se intampla cu ”ordonanta Pruna”

0
71

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.6/2016 privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal se afla pe ordinea de zi a sedintei de marti a Comisiei juridice a Camerei Deputatilor. De altfel, presedintele acestui for, liderul PSD Liviu Dragnea, anunta ca actul normativ va fi respins de Camera Deputatilor, ca se lucreaza la legea de respingere si la ce trebuie sa se intample cu efectele pe care le-a produs, informeaza news.ro. Proiectul, adoptat deja tacit de Senat, se afla pe ordinea de zi a Comisiei juridice a Camerei – care este for decizional – la pozitia a 4-a. Are aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului si avize favorabile de la Comisia de aparare si de la Comisia de munca. Liviu Dragnea anunta in 10 septembrie ca "cel tarziu saptamana viitoare", Ordonanta Guvernului Ciolos privind mandatele de supraveghere tehnica "va fi picata" in Camera.

"Cel mai tarziu saptamana viitoare, Ordonanta respectiva (OUG nr. 6/2016 – n.r.) va fi picata in Camera Deputatilor. Nu numai atat, lucram acum in legea de respingere a Ordonantei sa punem si ceea ce trebuie sa se intample cu efectele pe care le-a produs", a spus Dragnea. Referitor la aceasta ordonanta, ministrul Justitiei Tudorel Toader a declarat in 11 septembrie ca Guvernul Ciolos a primit aviz de la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT)  in aceeasi zi in care l-a cerut, adoptand Ordonanta la doua zile dupa initierea ei fara avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ci doar cu avizele date de CSAT, dar si de SRI. El a spus ca, desi avizul CSM este consultativ, el trebuie cerut, insa trebuie acordat si timp de analiza si dezbatere a membrilor Consiliului. Toader a precizat ca in Parlament se afla un proiect de lege care analizeaza aceasta ordonanta, iar daca ea va fi respinsa, toate probele administrate in baza echipelor mixte vor fi revizuite.

Ministrul a declarat ca in Camera Deputatilor se afla un proiect de lege care analizeaza OUG 6/2016 care a permis constituirea echipelor mixte SRI-magistrati si a stat la baza semnarii protocoalelor de colaborare si ca exista posibilitatea ca aceasta ordonanta sa fie respinsa, iar daca acest lucru se va intampla, toate probele solutionate prin echipe mixte vor fi supus revizuirii.

"Daca respingi ordonanta, e echivalentul unei modificari substantiale printr-o alta ordonanta de urgenta. E important ca legiuitorul sa stabileasca ce se intampla cu efectele juridice (…) Daca pica ordonanta, legea trebuie promulgata de presedinte si produce efecte de la 3 zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Posibil ca presedintele sa o atace la CCR. Se respinge ordonanta, legiuitorul trebuie sa spuna ce se intampla cu efectele juridice pe care ordonata le-a produs. Daca legiuitorul spune ca se mentin efectele… dar daca le anuleaza, atunci toate probele solutionate prin echipe mixte vor fi supuse revizuirii”, a mai spus Toader. El a vorbit din nou despre ordonanta care le-ar permite celor condamnati in baza protocoalelor sa ceara revizuirea, iar daca dupa eliminarea probelor care au fost administrate in baza protocoalelor si solutionate de echipe mixte nu mai ramane niciun temei pentru condamnarea lor, sa fie achitati.