miercuri, 8 mai, 2024

MAE Rus: Povestea cu otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, definitiv spulberată

Distribuie:

Publicat:

Proiectul raportului Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OZHO) privind activitatea ei din 2020 a scos la iveală neconcordanțe fatale pentru versiunea otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, pe care Secretariatul tehnic nu a fost în stare să le explice părții ruse, a scris pe pagina sa de pe rețeaua socială Telegram reprezentantul oficial al MAE Rus, Maria Zaharova, relatează TASS.

Ea a arătat că proiectul raportului a fost prezentat la cea de-a 97-a sesiune a Consiliului executiv al OZHO, desfășurat între 6 – 9 iulie. Documentul preciza că, la solicitarea Germaniei, Secretariatul organizației a trimis o echipă, la 20 august 2020 – ziua incidentului cu Navalnîi, în vedere acordării de asistentă tehnică ”în legătură cu suspiciunea de otrăvire a unui cetățean rus”. ”La 20 august 2020, cetățeanul rus Navalnîi abia ajunsese din Tomsk la Omsk, iar echipa OZHO fusese, deja, trimisă pentru a acorda asistență tehnică în legătură cu suspiciunea de otrăvire cu o armă chimică”, a explicat Zaharova.

”Și cu asta, basta! Luându-se de mână cu Navalnîi, colegii occidentali se duc cu toții la fund cu istoria lor privind otrăvirea cu armă chimică”, a concluzionat ea. Diplomatul a atras atenția că pentru întocmirea, de către Germania, a solicitării către OZHO ar fi fost nevoie de un timp considerabil; aceasta nu se putea întâmpla imediat. ”Pentru a se adresa OZHO, Germania trebuia, la urma urmei, să dețină măcar ceva pentru a trage chiar și concluzii preliminare”, a arătat Zaharova.

”Având în vedere că echipa a fost trimisă la 20 august, o astfel de solicitare trebuia să ajungă înainte de această dată. Adică, înainte chiar ca Navalnîi să plece de la hotel în direcția aeroportului. Nici măcar nu reușise să se trezească la 20 august, iar Berlinul ar fi trebuit să trimită, deja, solicitarea la OZHO pentru ca, în aceeași zi, să fie trimisă în ajutor o echipă care să investigheze otrăvirea cu armă chimică a unui cetățean rus. (…) Cunoscând birocrația nemților, cunoscând birocrația OZHO, așa ceva se poate imagia doar într-un singur caz: totul a fost pus în scenă dinainte”, a constatat reprezentantul oficial al MAE Rus.

Ea a anunțat că, în timpul ședinței care a anlizat raportul, partea rusă a cerut secretarului general al Secretariatului tehnic al OZHO să explice această neconcordanță, dar acesta nu a putut răspunde – ”stătea și tăcea”. În locul lui, și-a expus presupunerile reprezentantul permanent al Germaniei la Organizație, care a declarat că în textul documentului s-ar fi putut strecura o greșeală. După aceea, diplomatul german a declarat că, la 20 august, la întâlnirea de la Brégançon, cancelarul german, Angela Merkel și președintele Franței, Emmanuel Macron, ”și-au exprimat disponibilitatea de a-i acorda ajutor medical lui Navalnîi”.

”Se pare că, la OZHO, potrivit opiniei sale, se uitau la televizor în acel moment și au interpretat propunerea lui Merkel ca un semnal de a acționa: trebuia formată imediat o echipă pentru investigarea otrăvirii cu armă chimică. Și vor continua să ne convingă, pe noi, cu această minciună?”, s-a întrebat Zaharova. Ea a explicat că liderii Germaniei și Franței au avut conferința de presă la 18,30. Ceea ce, iarăși, indică imposibilitatea unei reacții atât de rapide la cuvintele lor, din partea OZHO, în aceeași zi. ”Cortina cade. Iar odată cu ea și decorațiile”, a concluzionat ea.

Despre incidentul cu Navalnîi

Navalnîi a fost spitalizat la Omsk, la 20 august 2020, după ce i s-a făcut rău la bordul avionului cu care călătorea din Tomsk la Moscova. Ulterior, el a fost dus la Berlin și internat la clinica Charite. La 2 septembrie, guvernul german a avansat afirmația că Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță din grupul ”Noviciok”. Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a anunțat că, înainte ca Navalnîi să fie dus la Berlin, în organismul lui nu fuseseră găsite substanțe otrăvitoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img