Medicii avertizeaza: Ce se intampla de fapt in corpul pacientilor asimptomatici cu COVID-19

0
37

Coronavirusul continuă să afecteze din ce în ce mai mulţi oameni, iar partea cea mai dificilă este faptul că, de multe ori, o face într-un mod extreme de silenţios. Iată ce se întâmplă de fapt în corpul persoanelor asimptomatice! Se pare că nu este atât de simplu pe cât se credea iniţial!

Un număr mare de persoane diagnosticate cu virusul COVID-19, poate chiar 40%, conform anumitor estimări – nu dezvoltă niciodată simptome vizibile.

Practic, aceste persoane nu au febră, nu tuşesc şi nu dezvoltă dificultăţi de respiraţie în ciuda infecţiei cu COVID-19: „Există o mare dintre oamenii infectaţi cu noul coronavirus, care, deşi nu manifestă simptome, pe plan intern, suferă totuşi o multitudine de daune la nivelul anumitor organe, fără ca măcar să ştie despre acest lucru”, spune Eric Topol, cadru medical, fondator şi director al Institutului Scripps Translational Research Institute din California pentru WebMD.

Topol şi colegul său, Daniel Oran, au examinat recent dovezile medicale privind infecţiile asimptomatice. Cercetătorii care au studiat inima şi plămânii persoanelor care au fost testate pozitiv COVID-19, dar nu s-au simţit niciodată bolnave, au remarcat, totuşi, o serie de probleme. La nivelul plămânilor, oamenii de ştiinţă au raportat zone albe şi tulburi la pacienţii asimptomatici, acestea fiind observate de asemenea şi la pacienţii cu COVID-19 aflaţi în stare severă.

Pe parcursul a patru studii diferite efectuate asupra persoanelor cu infecţii asimptomatice, s-a aflat că aproximativ jumătate dintre pacienţi au suferit de această afecţiune, remarcată la tomografii.

Zonele cu probleme sunt zonele unde se accentuează inflamația

Aileen Marty, cadru medical şi profesor de boli infecţioase la Universitatea Internaţională din Florida, spune că zonele cu probleme sunt zone unde se accentuează inflamaţia. Acesta este un semn că plămânul este în suferinţă. Se pare că 67% dintre persoanele care nu se simt rău, dar au fost testate pozitiv pentru COVID-19, au unele modificări ale plămânilor care pot fi observate la tomografiile pulmonare. Nimeni nu ştie exact ce înseamnă aceste schimbări sau dacă vor persista şi vor forma ţesuturi care ulterior se vor cicatriza, sau pur şi simplu, se vor vindeca şi vor dispărea după dispariţia infecţiei.

„Cred că dacă eşti tânăr şi ai suficientă putere, atunci când eşti asimptomatic, poţi funcţiona perfect, ca înainte”, spune Aileen Marty. Este ca şi atunci când ai părul lung şi tai doar doi centimetri. Majoritatea oamenilor s-ar putea să nu observe că l-ai tuns, tocmai pentru că ai tăiat puţin dintr-o lungime mare. “La fel este şi cu pacienţii care suferă de COVID-19”, a adăugat cercetătorul.

Această situaţie nu este specifică doar adulţilor. Două studii au raportat aceleaşi observaţii chiar şi la copiii cu infecţii asimptomatice cu COVID-19 în Wuhan, China.

Valentina Puntmann, cadru medical, a studiat consecinţele pe termen lung ale COVID-19 asupra inimii. Puntmann este un expert în imagistica specializată pe zona cardiac, la Spitalul Universitar Frankfurt din Germania. Ea şi o echipă de cercetători au scanat recent inima a 100 de pacienţi care s-au recuperat recent după COVID-19, inclusiv 18 care au fost asimptomatici. Echipa de cercetători a descoperit că 78 dintre aceştia aveau semne de afectare cardiacă, inclusiv niveluri ridicate de troponină, proteine eliberate de muşchiul cardiac atunci când este deteriorat. Nu toţi pacienţii asimptomatici aveau markeri pentru leziuni cardiace, dar câţiva dintre aceştia au avut unele dintre cele mai înalte valori măsurate în studiu: „Am găsit un grup semnificativ de pacienţi asimptomatici cu inflamaţie”, a spus Puntmann într-un e-mail destinat revistei WebMD.

Puntmann spune că mulţi dintre pacienţii ei recuperaţi cu COVID-19 obosesc uşor şi nu pot depune eforturi atât de mari pe cât şi-ar dori. Prin urmare, mai mulţi cercetători susţin că există anumite afectări interne şi la pacienţii infectaţi cu COVID-19, chiar dacă sunt asimptomatici.

sursa: exquils.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.