joi, 30 mai, 2024

Metoda „Accidentul”: Nu va lasati pacaliti!

Distribuie:

Publicat:

Pentru prevenirea infractiunilor de inselaciune, va atentionam asupra tentativelor unor persoane rau intentionate de a va insela, savarsind o serie de infractiuni prin diverse tehnici de comunicare. In perioada urmatoare, afise cu mesaje preventive adresate cetatenilor vor fi postate in locuri accesibile (scari de bloc, sedii de societati comerciale, gari, autogari, precum si in mediul rural).

In luna iulie a.c. la Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui au fost primite 25 sesizari privind infractiuni de inselaciune sau tentative la aceasta infractiune, comise prin metoda „accidentul”.

Un barbat din municipiul Vaslui a fost contactat pe telefonul fix de catre o persoana de sex masculin care a afirmat ca este fiul acestuia. I-a relatat ca a provocat un accident de circulatie, lovind o femeie si atat el cat si victima accidentului au fost internati la un spital din municipiul Barlad. Acuzand dureri la nivelul capului si afirmand ca are un moment de amnezie, a cerut numarul de pe telefonul mobil al parintilor, iar convorbirea a continuat pe telefonul mobil. Presupusul fiul a spus ca are nevoie de 22.000 lei pentru a se impaca cu victima accidentului si astfel politistii sa nu mai efectueze cercetari in acest caz. Pentru a preda suma respectiva, infractorul a solicitat parintilor sa se deplaseze in municipiul Barlad. Ca si in alte cazuri de inselaciune, acesta a recomandat barbatului sa nu il contacteze pe telefonul mobil al fiul, deoarece aparatul a fost luat de politisti. In timp ce barbatul impreuna cu sotia sa se deplasa cu un autovehicul catre municipiul Barlad, au fost contactati telefonic chiar de catre fiul lor, care le-a explicat ca nu a fost implicat in vreun accident de circulatie si nu este nevoie ca acestia sa predea vreo suma.

In alte cazuri, infractorii s-au recomandat ca fiind avocati si si-au aratat disponibilitatea de a le acorda asistenta pentru solutionarea accidentului in care a fost implicata a ruda. In cele mai multe situatii, convorbirea a avut loc initial pe un numar de telefon dintr-o retea fixa si continuata pe telefonul mobil. Banii au fost

Solicitati pentru ca presupusa victima sa nu mai formuleze plangere impotriva autorului accidentului. Unii din cei care au fost apelati de infractori au reusit sa ia legatura imediat cu rudele lor si astfel s-au convins de faptul ca accidentul nu a avut loc.

Au existat de asemenea situatii in care cel apelat a fost indrumat sa cumpere cartele telefonice si sa comunice codurile de reincarcare. Un barbat, in varsta de 63 ani, din municipiul Vaslui a fost prejudiciat cu 980 lei, dupa ce a comunicat datele de reincarcare la 6 cartele telefonice.

Victimele au fost in general alese din randul persoanelor varstnice, vulnerabile, usor de impresionat, care au membri din familie in strainatate si care detin bani la domiciliu. Infractorii au avut o atitudine foarte convingatoare, astfel ca au inselat mai multe persoane.

Din fericire, tot mai multe persoane care sunt apelate de astfel de infractori isi dau seama ca cineva incearca sa le insele si nu dau curs solicitarilor acestora ci, dimpotriva, sesizeaza politia.

Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Politia va recomanda insistent:

    Daca sunteti contactati de pe un numar pe care nu il cunoasteti de catre o persoana care se da drept ruda, cereti cat mai multe detalii, din care sa va convingeti de identitatea celui in cauza. Verificati, pe un numar de telefon cunoscut deja daca situatia de urgenta este reala. Nu dati curs instructiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind ca sunt avocati si reprezinta rudele implicate intr-un accident rutier.
    Nu depuneti sume de bani in conturile unor persoane pe care nu le cunoasteti. Aceeasi recomandare trebuie sa o aveti in vedere daca persoane necunoscute va solicita, sub orice pretext, sa reincarcati cartele telefonice. Oricine poate fi implicat intr-un accident de circulatie, dar intr-un moment critic ca acesta, singura urgenta este cea medicala, nicidecum aspectul financiar. Atat victima, cat si autorul unui accident rutier nu au nevoie de bani ca sa primeasca ingrijiri medicale de urgenta.    In cazul in care primiti un astfel de telefon, anuntati imediat Politia prin apel la 112, asteptati recomandari din partea unui politist si respectati-le intocmai!

    Apelam totodata la persoanele care au rude apropiate ce se incadreaza in profilul victimelor inselaciunilor sa ia legatura cu acestea si sa le previna, pentru a nu cadea in plasa acestora.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img