luni, 29 aprilie, 2024

Metode prin care calmezi anxietatea si alungi atacurile de panica

Distribuie:

Publicat:

Daca va confruntati cu tulburari de anxietate sau sunteti intr-o continua lupta cu stresul, atunci stiti deja cat de dificil poate fi sa va linistiti in timpul unui atac de panica. Odata ce mintea este cuprinsa de groaza, nici corpul nu mai poate fi controlat, scrie adevarul.ro, care citeaza bustle.com.

Spalati-va fata cu apa rece. Desi ar putea parea ciudat, spalatul fetei cu apa rece poate ajuta la oprirea unui atac de panica. „Cercetarile sugereaza ca ritmul inimii incetineste cu 10 pana la 25 de procente cand fata noastra intra in contact cu apa rece“, spune Dr. Danielle Forshee. 

Indreptati-va atentia asupra corpului. Daca aveti un atac de panica, va puteti reveni aducandu-va atentia pe propriul corp. „Incepeti sa va concentrati pe fiecare parte a corplui, de la degetele de la picioare si pana la cap, si pe respiratie“, spune Mary Beth Cooper, care recomanda indepartarea de gandurile care produc neliniste.  

Incercati respiratia diafragmatica. Este util sa respirati adanc pentru a va linisti in timpul unui atac de panica. „Fortandu-va sa respirati prin diafragma va inselati creierul ca sunteti intr-o stare relaxata“, spune dr. Forshee. „Cand suferiti un atac de panica, creierul dvs. creeaza aceste simptome fiziologice, deoarece crede ca aveti nevoie de protectie.“

Retrage-te intr-un joc. Cand va confruntati cu un atac de panica, ultimul lucru la care va puteti gandi este jocul de pe telefon. Este un mod la indemana pentru a va distrage atentia de la gandurile care va ingrozesc. 

Jucati-va cu o minge anti-stres. Daca sunteti predispus la atacuri de anxietate, o minge anti-stres ar putea ajuta la mentinerea mainilor ocupate atunci cand simtiti ca panica este in crestere. Dr. Masand explica faptul ca „pastrarea mainilor ocupate va poate ajuta sa va conectati la momentul prezent si, de asemenea, actioneaza ca un eliberator de stres“. 

Provocati-va gandurile negative. Un lucru usor de spus, dar destul de greu de facut atunci cand sunteti in mijlocul unui atac de panica. Dar cu cat mai des puteti practica inlocuirea gandurilor negative, cu atat mai usor va deveni.

Puneti-va cateva intrebari. „O modalitate de a va reduce anxietatea este lupta impotriva acestor ganduri. Data viitoare cand va simtiti nelinistiti intrebati-va: Exista vreun motiv pentru care ma simt nelinistit? Exagerez problema? Exista ceva ce pot face pentru a o rezolva?“. Amintiti-va ca anxietatea si panica pot fi depasite pe cont propriu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img