joi, 18 aprilie, 2024

Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei: Scrisoare deschisă domnului Lucian Nicolae BODE, Ministru al Afacerilor Interne

Distribuie:

Publicat:

Scrisoare deschisă domnului Lucian Nicolae BODE,
Ministru al Afacerilor Interne

Locuitorii Moldovei vor să ştie:
cât de sigură este graniţa de Est a României?

Stimate Domnule Ministru,

Vineri, 6 august 2021, în cursul nopţii, a avut loc un eveniment extrem de grav pe raza judeţului Suceava: un avion neidentificat a pătruns pe teritoriul României, venind din Ucraina, şi a aterizat intr-un loc necunoscut din judeţul Suceava.

La întoarcere, avionul Antonov AN-2 a fost interceptat de un MiG-29 al Brigăzii de aviaţie tactică "Oleksandr Pokryshkin" Sevastopol şi forţat să aterizeze la ora 7:30 pe unul dintre aerodromurile din districtul Kosiv (Cosăuţi).

Serviciul de Stat al Grănicerilor din Ucraina a precizat într-un comunicat că agenţi ai Serviciului de Poliţie al Frontierei de Stat şi militari ai unităţii speciale DOZOR au reţinut 4 persoane.

Cei reţinuţi sunt suspectaţi de contrabandă. Infracţiunile au fost raportate la parchet şi la structurile regionale de la Cernăuţi şi Ivano-Frankovsk ale Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Aceste fapte au fost aduse la cunoştinţa publicului român după ce un jurnalist de la ziarul Obiectiv de Suceava a cercetat surse de informaţii ucrainene.

Nimic din partea statului român, nici o informare, nici un comunicat, nici o precizare, până la această oră, în condiţiile în care suntem o ţară membru al UE şi NATO, cu angajamente ferme în faţa partenerilor noştri de protejare a frontierelor.

Asociaţia noastră militează pentru interesele de dezvoltare ale regiunii Moldova.

Evenimentul menţionat, pe lângă devoalarea unor extrem de grave probleme privind apărarea teritoriul românesc, aduce majore prejudicii de imagine regiunii, afectând potenţialul investiţional.

Ce investitori străini vor veni într-o zona unde graniţele sunt permeabile oricăror infractori – de la traficanţi de ţigări sau droguri, până la contrabandă de arme de foc?

Regiunea Moldovei, cu graniţele sale de est si nord, merită o atenţie specială pentru a proiecta imaginea unei Românii sigure şi cu frontiere impenetrabile.

Prin urmare, vă solicităm public răspuns la următoarele întrebări:

1. Care au fost motivele pentru care aeronava nu a putut fi reperată şi identificată de sistemul românesc de supraveghere aeriană? Care sunt motivele pentru care poliţiştii de frontieră nu au sesizat această trecere ilegală extrem de gravă?

2. Aţi pornit o anchetă a Ministerului de Interne pentru a lămuri întrebările de mai sus? Dacă da, cine se ocupă de aceasta – nume şi grad – şi care este termenul de raportare?

3. Aveţi cunoştinţă de evenimente similare întâmplate în trecut? În anul 2019, un elicopter neidentificat, de fabricaţie rusească, venit de asemenea din Ucraina, s-a prăbuşit in apropiere de localitatea Săpânţa, judeţul Maramureş. Aveţi rezultatele anchetei privitoare la acel incident?

4. Am dori, de asemenea, să ştim câte anchete a lansat Ministerul condus de dumneavoastră pe tema grupurilor infracţionale transfrontaliere ce folosesc judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi ca rampă de lansare pentru contrabanda cu mărfuri ilegale destinate spaţiului Uniunii Europene, nu doar teritoriului românesc – având în vedere cantităţile de mărfuri traficate – şi dacă există o strategie de investiţii în infrastructura de ordine publică în această parte a Moldovei.

Având în vedere evenimentul extrem de grav petrecut, cu consecinţe majore privind asumările din condiţia de ţară de graniţă a Uniunii Europene şi de partener NATO, sunteţi obligat să răspundeţi public la întrebările de mai sus.

Semnează:
Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img