Michel Barnier lanseaza catre statele membre UE un apel la compromis asupra pescuitului

0
44

Negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, le-a cerut statelor membre să ajungă la un compromis între ele cu privire la pescuit în negocierile comerciale cu Regatul Unit, care se află în stadiul cel mai sensibil, a declarat joi o sursă europeană, citată de AFP.

Acest apel a fost lansat într-o reuniune cu ambasadorii ţărilor membre desfăşurată miercuri, la Bruxelles, în cursul căreia Barnier a insistat şi pe faptul că Uniunea Europeană ar trebui să dea dovadă de fermitate asupra celorlalte priorităţi europene aflate pe masa negocierilor – ajutoarele de stat şi guvernanţa viitorului acord.

''Dacă vrem un acord, trebuie să obţinem un acord asupra pescuitului. Avem nevoie de un compromis la care să ajungem cu Regatul Unit în cadrul unui acord global'', a afirmat reprezentantul UE.

'El a spus că este normal, într-o negociere, să se ajusteze puţin poziţiile'', atât de partea europeană, cât şi de cea britanică, a explicat o altă sursă diplomatică europeană.

Pescuitul este unul dintre principalele puncte de blocaj între Londra şi Bruxelles de la începutul acestor negocieri, lansate în luna martie. Chestiunea este sensibilă în special pentru state membre precum Franţa, Ţările de Jos, Belgia, Irlanda şi Danemarca.

Europenii sperau iniţial să menţină în vigoare accesul pescarilor lor la apele britanice, extrem de bogate, după perioada de tranziţie post-Brexit, care se încheie la 31 decembrie acest an.

Însă Regatul Unit doreşte să limiteze acest acces şi propune ca drepturile de pescuit în apele sale să fie renegociate în fiecare an, o solicitare pe care Uniunea Europeană o refuză.

La începutul săptămânii, Michel Barnier a discutat cu miniştrii pescuitului din ţările cele mai afectate, pentru a vedea care sunt ''marjele de negociere''.

Britanicii ''au nevoie de o victorie şi ea probabil va trebui să vizeze pescuitul'', a subliniat un diplomat european.

Brexitul va fi una dintre principalele teme ale Consiliului European din 15 şi 16 octombrie, pe care premierul britanic Boris Johnson îl consideră data limită pentru încheierea unui acord cu UE privind relaţiile viitoare.

Runda de negocieri desfăşurată săptămâna trecută între Uniunea Europeană şi Londra, ultima programată, nu a reuşit să soluţioneze toate problemele rămase în suspensie.

Principalele divergenţe sunt legate de solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de comerţ liber – fără cote şi taxe vamale – Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar, pentru a evita o posibilă concurenţă neloială din partea britanicilor pe piaţa europeană.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.

Dacă un asemenea acord nu este convenit, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.