joi, 18 aprilie, 2024

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea luni consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia, Eva-Maria Liimets

Distribuie:

Publicat:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea luni, 4 aprilie 2022, consultări politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia, Eva-Maria Liimets, cu ocazia vizitei pe care aceasta o efectuează la Bucureşti, la invitaţia şefului diplomaţiei române.

Vizita omologului eston reprezintă expresia interesului comun pentru consolidarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, care s-au intensificat în mod semnificativ după deschiderea ambasadelor celor două state, la Bucureşti, în 2015, şi la Tallinn, în 2016, precum şi pentru coordonarea apropiată în continuare la nivel regional şi european.

Totodată, din perspectiva cooperării în domeniul apărării a celor două state aflate pe Flancul Estic al NATO, vizita are o relevanţă deosebită în contextul provocărilor de securitate generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi în continuarea reuniunii miniştrilor de externe ai Formatului Bucureşti 9 (B9), care a avut loc la Bratislava, la 31 martie 2022 (https://www.mae.ro/node/58277).

În prima parte a zilei de 4 aprilie 2022, cei doi miniştri vor participa la o conferinţă organizată de think tank-ul New Strategy Center, cu tema "Agresiunea Rusiei în Ucraina. Cum putem construi un Flanc Estic al NATO mai rezilient, de la Marea Baltică la Marea Neagră?", la Cercul Militar Naţional.

În a doua parte a zilei, consultările celor doi miniştri se vor axa pe discutarea modalităţilor de dezvoltare pe mai departe a relaţiilor bilaterale, în special privind cooperarea economică şi sectorială dintre cele două ţări, în vederea explorării adecvate a potenţialului existent. Agenda economică va fi abordată pe larg şi în cadrul Forumului de afaceri bilateral, organizat la Camera de Comerţ şi Industrie a României, la data de 5 aprilie 2022, la care va participa o delegaţie de oameni de afaceri ce o însoţeşte pe şefa diplomaţiei estone în vizita de la Bucureşti.

Totodată, cei doi miniştri vor discuta aprofundat despre adaptarea Alianţei Nord-Atlantice la noile realităţi de securitate, inclusiv în perspectiva adoptării viitorului Concept Strategic al NATO la Summitul de la Madrid din iunie.

Agenda de consultări va include, de asemenea, modalităţi de extindere a cooperării în formatele regionale importante la care participă cele două ţări, respectiv Iniţiativa celor Trei Mări şi Bucureşti 9.

În marja vizitei, cei doi miniştri vor inaugura o expoziţie dedicată parcursului de 100 de ani de relaţii bilaterale, care va completa seria de evenimente organizate, atât în România, cât şi în Estonia, în 2021, când s-au celebrat centenarul relaţiilor bilaterale şi 30 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice.

La finalul consultărilor, ministrul Bogdan Aurescu şi omologul eston, Eva-Maria Liimets vor susţine declaraţii comune de presă, care vor putea fi urmărite live pe paginile de Facebook – https://www.facebook.com/mae.romania şi YouTube ale MAE român – https://www.youtube.com/user/MAERomania/.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img