Ministrul de Finanțe anticipează un efect important: Pachetul ‘Sprijin pentru România’ va încetini creșterea inflației

0
37

Ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, afirmă că, în ciuda măsurilor sociale din pachetul „Sprijin pentru România”, efectul va fi unul de încetinire a creșterii inflației. Creșterea inflației ar urma să mai aibă ca sursă doar importurile.

„Acest pachet se adresează preponderent economiei, menținerii locurilor de muncă, dar și susținerii foarte țintite a persoanelor vulnerabile, pentru a nu crea un adjuvant la inflație, ci din contră, un inhibitor la inflație. Acest model economic este o cale, așa cum a fost și ordonanța privind prețurile la energie – mulți trec peste faptul că inflația a întinit puternic în urma acestei ordonanțe. Dacă inițial se vorbea de o inflație de două cifre în luna martie, iată că această ordonanța a încetinit ritmul de creștere a inflației, așa cum și acest pachet social va influența rata de creștere a inflației, pentru că se duce și ajută acolo unde costurile nu mai pot fi susținute.

Noi rămânem în prognoza pe care am făcut-o la început de an, ajustată cu ceea ce înseamnă inflație importată. La momentul acesta, din perspectiva inflației endogene, șocul este aproape anulat. Rata inflației va încetini în creștere. Va fi puternic influențată de prețurile de inport. Dacă acolo inflația ajunge de două cifre, aici vom încerca să o ținem sub control”, a declarat Adrian Câciu.

COntinuarea pe stiripesurse.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.