sâmbătă, 18 mai, 2024

Ministrul Energiei calca pe urmele premierului Viorica Dancila. Gafa rusinoasa: “Romania e al doilea producator de gaze din Europa”

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Energiei a spus ca Romania este al doilea producator de gaze din Europa. In realitate, tara noastra este pe locul patru, dupa Norvegia, Olanda si Marea Britanie.

“Suntem, daca nu ma insel, al doilea producator de gaze din Europa, dupa Marea Britanie”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, la coferinta “Romania-Hub energetic”, organizata de Intact Media.

Romania nu este insa al doilea producator de gaze din Europa, dupa nicio statistica. Potrivit ultimului raport al British Petroleum, publicat chiar in aceasta luna, anul trecut, tara noastra a extras 10,3 miliarde de metri cubi. Pe primul loc in Europa a fost Norvegia, cu 123,2 miliarde de metri cubi, urmata de Marea Britanie (41,9 miliarde de metri cubi) si de Olanda (36,6 miliarde de metri cubi).

Deci Romania este al patrulea producator de gaze din Europa.

Si la capitolul rezerve dovedite, raportul BP plaseaza Romania tot pe locul al patrulea din Europa, cu 100 de miliarde de metri cubi. Podiumul este acelasi ca in cazul productiei: Norvegia – 1.700 de miliarde de metri cubi, Olanda – 700 de miliarde de metri cubi si Marea Britanie – 200 de miliarde de metri cubi.

Este adevarat ca tara noastra ar putea urca in acest clasament in anii urmatori, daca vor fi extrase gazele din Marea Neagra (se vorbeste depre rezerve de 200 de miliarde de metri cubi) si pe fondul declinului productiei viitoare din Olanda.

Guvernul olandez a decis ca, pana in anul 2030, sa opreasca, etapizat,  toata productia de gaze din zacamantul Groningen, unul dintre cele mai mari campuri de gaze din Europa, cu o productie de peste 20 de miliarde de metri cubi (dublul productiei totale a Romaniei).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img