MMAP a demarat procedura de consultare publică pentru ordinul de ministru privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de păsări

0
44

În vederea respectării obligaţiilor prevăzute de lege, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a elaborat şi publicat, în procedură de consultare publică, proiectul ordinului de ministru privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de păsări de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2021 – 14 mai 2022.

Obligaţia legală de a emite acest act normativ este prevăzută în Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 6 alin. (1) lit. f). Potrivit prevederilor, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor are obligaţia de a stabili şi aproba, anual, cotele de recoltă pentru speciile de faună sălbatică de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă.

Proiectul de OM a fost elaborat cu sprijinul reprezentanţilor societăţii civile din Societatea Ornitologică Română şi este fundamentat de statutul de conservare al speciilor şi efectivele evaluate, conform studiilor ştiinţifice cuprinse în raportările Statelor Membre transmise în baza art. 12 al Directivei Păsări a Uniunii Europene. Criteriul fundamental avut în vedere pentru speciile care fac obiectul acestui OM se referă la statutul de conservare al fiecărei specii în parte. Astfel, s-a avut în vedere exclusiv statutul "Least concern" (preocupare minimă).

Rapoartele pot fi consultate pe site-ul Comisiei Europene, la adresa: http://cdr.eionet.europa.eu/Converters/run_conversion?file=ro/eu/art12/envxtwkg/RO_birds_reports_20200727-125003.xml&conv=612&source=remote#A247_B.

În plus, pentru a asigura şi mai mult decât în anii precedenţi un management sustenabil al speciilor de păsări, în proiectul de ordin se stabileşte, în premieră, un număr maxim de exemplare/zi/ vânător, care pot fi recoltate, pentru fiecare specie în parte.

Proiectul de OM, anexele şi toate documentele aferente au fost publicate la adresa: http://www.mmediu.ro/articol/proiectul-de-ordin-privind-aprobarea-cotelor-de-recolta-la-unele-specii-de-pasari-admise-la-vanatoare/4362

Invităm toţi factorii interesaţi să ne transmită puncte de vedere, întrebări, opinii sau sugestii de modificare utilizând datele de contact specificate în anunţ.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.