miercuri, 29 mai, 2024

Modificarea regulilor fiscale în legislaţia romanească în 2018 va duce la majorarea costurilor fiscale în cazul cesionării creanţelor (studiu)

Distribuie:

Publicat:

Modificarea regulilor fiscale din legislaţia românească începând din 2018 va avea ca efect majorarea costurilor fiscale în cazul cesionării creanţelor, se arată într-un studiu realizat la cererea Asociaţiei Române a Băncilor, remis miercuri AGERPRES.

Studiul Deloitte România a analizat tratamentul fiscal în cazul vânzării creanţelor şi recuperarea pierderilor fiscale de către instituţiile de credit la nivelul ţărilor Uniunii Europene. Referitor la regimul fiscal al pierderilor înregistrate ca urmare a vânzării de credite neperformante, principalele constatări ale studiului arată că 22 de state membre acordă deductibilitate integrală la calculul impozitului pe profit pentru pierderile înregistrate de către instituţiile de credit ca urmare a vânzării de creanţe rezultate din credite neperformante. Alte trei state membre, respectiv Cehia, Slovacia, Polonia impun anumite limitări, dar acordă şi posibilitatea deducerii integrale în anumite condiţii, iar Grecia acordă deductibilitate integrală, dar ulterioară momentului vânzării, iar Lituania pe baza unei soluţii fiscale anticipate sau opinii ale autorităţilor fiscale.

'Analizând comparativ regulile fiscale aplicate de fiecare stat membru UE în cazul vânzărilor de creanţe, studiul arată că majoritatea ţărilor acordă deductibilitate integrală pentru pierderi. Anumite state impun limitări, iar în anumite condiţii dau şi posibilitatea deductibilităţii integrale. Modificarea regulilor fiscale din legislaţia românească începând din 2018 va avea ca efect majorarea costurilor fiscale în cazul cesionării creanţelor. În anumite situaţii, costurile vor depăşi preţul de vânzare şi vor pune tranzacţiile sub semnul întrebării', a explicat Dan Bădin, partener coordonator la Deloitte România.

Regimul fiscal al deductibilităţii creanţelor înstrăinate a fost modificat de la 1 ianuarie 2018, iniţial prin OG 25/2017 şi, ulterior, prin Legea 72/2018 de aprobare a acestei ordonanţe, publicată pe 23 martie 2018.

Conform legii, deductibilitatea este plafonată la 30% din valoarea pierderii nete care reprezintă diferenţa dintre preţul de vânzare şi valoarea creanţei vândute. Instituţiile financiare vor datora impozitul asupra a 70% din diferenţa dintre preţul de vânzare şi valoarea creanţelor scoase din conturile bilanţiere şi înstrăinate. În cazul specific al tranzacţiilor cu creanţe neperformante scoase în afara bilanţului, instituţiile financiare datorează impozitul asupra sumei pe care o încasează de la cumpărător şi asupra a 70% din diferenţa dintre valoarea creanţei vândute şi preţul de vânzare al acesteia. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img