Moldovagaz promite preturi mai mici la importul de gaze

0
36

Președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” spune că prețurile de achiziție a gazelor naturale ar putea să scadă începând cu trimestrul trei al anului în curs, iar reducerea prețului la gaz va fi resimțită și de către consumatorii finali potrivit sputnik.md.

Președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban, este de părere că operatorul de gaze ar putea identifica o soluție de micșorare a prețului de achiziție prin modificarea formulei de calcul la importarea gazului atât de pe piețele spot, cât și de la „Gazprom”.

Vadim Ceban consideră că prețul la bursele europene este unul corect, chiar dacă pentru țara noastră el nu întotdeauna este avantajos. Până la urmă Moldova ar putea aplica o formulă hibrid de preț la ”combustibilul albastru”, în care se va lua în calcul atât indexarea în funcție de cotațiile petrolului, cât și cotațiile spot.

„După prognozele și calculele noastre, prețul mediu pe an va varia în jur de 145 dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, care comparativ cu celelalte state, dacă luăm mediile anuale, va fi mai ieftin. Pot să vă spun că lucrăm în vederea introducerii în formula de calcul pentru trimestrul III a unei componente de preț spot. În așa mod, vom avea o formulă hibrid care se va baza atât pe indexarea în funcție de cotațiile petrolului, dar și cotațiile spot. Dacă va scădea prețul  mediu pe an la gaze, posibil, va apărea și posibilitatea de a revizui inclusiv tarifele pentru consumatorii finali. Cu cât vor fi revizuite tarifele, la moment nu pot să vă spun”, a precizat Vadim Ceban.

Prețul spot, potrivit hubului din Austria, cel mai apropiat de Moldova, a scăzut în prima jumătate a anului la 53 de dolari pentru 1000 metri cubi de gaze. În prezent, Moldova importă gaze naturale din Federația Rusă la un preț de 155 de dolari pentru 1000 de metri cubi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.