joi, 18 aprilie, 2024

Nu mai amana: mergi si masoara-ti tensiunea! Intr-un an, pierdem 30.000 de romani…

Distribuie:

Publicat:

Raspunde sincer: cand ti-ai masurat ultima data tensiunea arteriala? Dar pe cineva drag tie ai indemnat sa faca acest lucru? Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces in Romania, fiind responsabile de aproximativ 58% din totalul deceselor. Nu mai amana: mergi si masoara-ti tensiunea! 

Numai hipertensiunea arteriala a generat in anul 2017 circa 30.000 de decese. Iar o buna parte din ele puteau fi evitate sau amanate… Abordarea sistematica, integrata, a factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, programele sustinute de depistare a pacientilor cu hipertensiune arteriala, monitorizarea atenta si, nu in ultimul rand, masurile serioase pentru cresterea aderentei la tratament pot permite salvarea de vieti si evitarea multor dizabilitati grave.

Preventia si depistarea precoce a hipertensiunii arteriale este o misiune in sine pentru medicii cardiologi, dar si pentru fiecare persoana care, odata informata, are datoria de a spune mai departe despre importanta masurarii tensiunii arteriale.

Societatea Romana de Cardiologie, cu ocazia zilei Mondiale de Lupta Impotriva Hipertensiunii Arteriale, a lansat un program de informare si constientizare la nivel national privind hipertensiunea arteriala, efectele si riscurile acesteia. Programul este modern si inedit prin aceea ca se desfasoara in mediul in care toti ne petrecem – chiar si zilnic – o parte din timp: in cel online. Este o abordare noua in constientizarea bolii, bazata in primul rand pe cresterea unei comunitati de oameni atenti la sanatatea lor si a celor dragi. Desfasurata in principal pe Facebook,  campania 'Mergi si masoara-ti tensiunea arteriala! #PentruCaAsaSpunEu!' mizeaza pe legaturile de familie ale tinerilor cu parintii lor, invitandu-i pe acestia sa le vorbeasca despre riscurile hipertensiunii si sa-i incurajeze sa mearga pentru a si-o masura. Daca in copilarie parintii le spuneau copiilor ce sa faca, pentru binele lor, acum se intoarce roata: 'Mergi si masoara-ti tensiunea arteriala! #PentruCaAsaSpunEu!'

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img