joi, 29 februarie, 2024

Nu va uitati copiii in fata televizorului! Privitul excesiv la TV, de vina pentru 90% din cazurile de autism la copiii de 2-3 ani

Distribuie:

Publicat:

Un studiu facut de Centrul pentru Copii cu Autism arata ca in cazul a 90% dintre copiii de 2-3 ani, care sunt diagnosticati cu o forma de autism, factorul declansator este vizionarea excesiva a programelor TV sau a altor forme de realitatea virtuala.

“Daca aparent 5 ore pe zi de vizionare ar trebui “sa nu fie” un fapt ingrijorator, in cazul copiilor si mai ales al copiilor mici de 0-2 ani, consumul TV este foarte daunator, ajungandu-se in marea majoritate a cazurilor in care cei mici au fost lasati in medie peste 5 ore/zi in fata mediilor virtuale, la diagnostice de intarziere in dezvoltarea psiho-motrica, intarziere in aparitia si dezvoltarea limbajului, tulburare de opozitie si/sau comportament, si, mai grav, de ADHD sau chiar de autism”, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, Marius Zamfir, psiholog si coordonator Centru pentru Copii cu Autism.

In acest context, Centrul pentru Copii cu Autism a lansat, marti, campania “Stop Autism Virtual!”, care isi propune constientizarea cauzelor grave ale vizionarii TV, in randul copiilor cu varste curprinse intre 0 si 2 ani.

“L-am numit autism pentru ca are simptomele specifice copiilor cu autism. Simptome perfect identice. Este aproape imposibil sa faci diagnosticul diferentiat daca are sau nu are autism virtual sau autism clasic pentru ca simptomele sunt perfect la fel. Simptomele autismului sunt lipsa reciprocitatii sociale, lipsa contactului vizual, lipsa dezvoltarii limbajului, lipsa jocului si mai ales a jocului social, de rol in care copilul se preface ca este ceva sau ca face ceva si jocurile stereotipe si repetitive”, a adaugat Marius Zamfir.

Psihologul a explicat ca acesta este un fenoment in crestere si ca in 90% din cazuri, parintii au recunoscut ca cei mici petrec cate 4-5 ore pe zi in fata televizorului.

“Acesta este un fenomen de care eu ma lovesc in peste 90% din cazurile noi. Aproape ca nu am mai intalnit parinte – in momentul in care ma suna ca are o problema cu copilul, prima intrebare este cat a stat copilul in mediul virtual in perioada 0-2 ani. La peste 90% din cazuri parintii imi spun peste 4-5 ore.

Televizorul poate fi factor declansator sau factor agravant. Diferenta dintre autism clasic si cel virtual este ca acolo vorbim despre o distrugere si o nedezvoltare neurologica cauzata de factori biologici. In general, distrugerea este ireversibila pe zonele acelea nu se mai creeaza sinapse pe cand in cazul aceste este vorba despre nestimulare, nedezvoltare corespunzatoare si a ariilor neuronale de aceasta copilul se reface repede”, a explicat Zamfir.

In anul 2008, Academia Americana de Pediatrie a recomandat ca accesul la tehnologiile si dispozitivele multimedia pentru copiii intre 0-2 ani sa fie restrictionat complet, pentru copiii intre 3 si 6 ani, sa fie limitat la maximum o ora pe zi, iar cei intre 6 si 12 ani sa vizualizeze programele TV maximum doua ore pe zi.

sursa: Mediafax

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img