luni, 29 aprilie, 2024

Numar alarmant de mare al persoanelor care mor anual din cauza poluarii

Distribuie:

Publicat:

Estimarea numarului de persoane care au murit din cauza poluarii aerului sau a oricarui alt tip de poluare nu este o sarcina usoara.

Respirarea particulelor ultra fine si a gazelor toxice pot creste sansele unui deces prematur, deoarece cauzeaza probleme respiratorii si cardiovasculare.

Din fericire, oameni de stiinta din intreaga lume au lucrat pentru a face astfel de estimari, iar un studiu realizat la Max Planck Institute for Chemistry si London School of Hygiene & Tropical Medicine aduce cifre cu privire la persoanele decedate din cauza poluarii.

Potrivit cercetarii, numai in 2015, 4,5 milioane de persoane au decedat prematur din cauza bolilor asociate cu poluarea aerului (inclusiv 237.000 de copii cu varste sub cinci ani au murit din cauza unor afectiuni respiratorii). Studiul este publicat in jurnalul „The Lancet: Planetary Health”.

Vezi si: Exclusiv! Poluare in apele din Nicolina! Ce s-a descoperit

Asta inseamna ca, in medie, 12,329 de persoane au murit zilnic. Daca raportezi numarul total cu statistica oamenilor care mor anual in accidente rutiere (1,3 milioane), reiese ca cifra este de 3,5 ori mai mica decat cea a persoanelor care mor din cauza aerului poluat.

O alta statistica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii estimeaza ca 4,2 de persoane mor anual din cauza poluarii din aer.

Cea mai mare problema sun particulele fine din aer. Acestea au diferite forme si dimensiuni, si provin de la centralele electrice, activitati agricole, lucrari de constructie si vehicule. Cele mai periculoase dintre ele sunt cele cu dimensiuni mai mici de 2,5 microni – de aproximativ 30 de ori mai fine decat firul de par.

Acestea sunt atat de mici incat ajung usor in tractul respirator si iti maresc sansele sa dezvolti o intreaga serie de boli: de la accidente vasculare si cerebrale, pana la cancer pulmonar si boli pulmonare obstructive.

Pentru aceasta ultima lucrare, echipa a adoptat o abordare complexa. Cercetatorii au folosit rezultatele dintr-un model computerizat complex, care simula modul in care chimicalele se misca prin atmosfera.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img