Nutritionist celebru: „Alimentatia ucide anual 14 milioane de oameni”

0
60

Prof. dr. Nicolae Hancu este unul dintre cei mai renumiti specialisti in diabet zaharat, nutritie, obezitate si dislipidemii din tara. Este membru de onoare al Academiei Romane si profesor al Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu Cluj. Are o cariera de 50 de ani in medicina, a publicat numeroase carti si lucrari, a vazut si a tratat, cel mai probabil, zeci de mii de pacienti de-a lungul anilor.

Profesorul Hancu nu este un nutritionist cu viziuni extreme, nu iti interzice sa mananci anumite alimente, dar iti recomanda echilibru alimentar si miscare multa, elemente care ajuta la prevenirea bolilor care fac ravagii si ucid milioane de oameni: diabet, obezitate, boli cardiovasculare si cancer. „Este interzis sa interzicem, trebuie sa fie un echilibru in toate, iar aceasta se invata pe parcurs”, spune profesorul Hancu. Cat despre preventie, specialistul clujean afirma ca este „cea mai buna forma de tratament”.

Profesorul Nicolae Hancu subliniaza ca alimentatia si somnul sunt doua elemente cheie pentru sanatatea noastra. si cand afli ca alimentatia ucide anual 14 milioane de oameni te gandesti serios cat de sanatoasa este mancarea cu care te hranesti in fiecare zi. „Alimentatia raspunde de 14 milioane de morti in lume, anual. Alcoolul si fumatul impreuna fac 12 milioane de morti”, mentioneaza specialistul.

Ca oamenii sa fie mai sanatosi trebuie umblat la mentalitate pentru schimbarea stilului de viata, aspecte care sunt foarte dificile. „Sa schimbi alimentatia unui popor este un lucru extraordinar de greu. Noi, forurile stiintifice, educationale ne-am organizat sa facem educatie nutritionala populationala. Cand faci o astfel de educatie ii spui omului si cum sa se miste, cum sa nu bea, cum sa doarma”, explica Nicolae Hancu, conform doctorulzilei.

Cat trebuie sa dormim si cand
Nu doar in alimentatie trebuie sa fim echilibrati, ci si cand vine vorba despre somn. „Somnul are o influenta extraordinara asupra comportamentului si greutatii noastre. Ar trebui sa dormim intre 7 si cel mult 9 ore pe noapte, din care o ora sa fie inainte de miezul noptii. Daca nu se doarme noaptea, totul lucreaza impotriva sanatatii. Nici prea mult somn, 10-12 ore cum obisnuiesc marii somnorosi, nu face bine”, declara specialistul.

Profesorul Hancu explica cum un aliment bun se transforma in dusman. „Nu exista alimente bune si rele. Exista alimente prietenoase, mai putin prietenoase si alimente dusmanoase. De exemplu, sa mananci 4-5 oua pe saptamana transforma oul intr-un aliment extrem de prietenos, dar daca mananci 10 oua pe zi ca sa iti cresti masa musculara, oul devine neprietenos”, spune specialistul.

Stilul de viata a dus la o epidemie de diabet
Potrivit profesorului Hancu, acum asistam la cea mai mare epidemie de diabet din istorie. si totul se datoreaza stilului de viata care s-a schimbat in rau de-a lungul anilor. „in vara lui 1967 am intrat ca preparator la Clinica Medicala II, care avea si Centrul de Diabet in subordine.

Am fost repartizat imediat la Centrul de Diabet si din toamna am raspuns de acest centru. Pe vremea aceea avea inscrise sub 1.000 de persoane si in momentul de fata sunt 28.000. Epidemia aceasta de diabet si obezitate este probabil cea mai mare din istoria umanitatii.

Cauzele ei sunt, fara indoiala, legate de stilul de viata. inainte daca vroiai sa urci la Babele din Bucegi urcai cu picioarele, iar acum urci cu masina sau cu telefericul. Stilul de mancare s-a schimbat in totalitate, exista sedentarism, fumat, alcool”, spune Nicolae Hancu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.