luni, 29 aprilie, 2024

O femeie simtea ceva bizar in picioarele sale, iar doctorii au fost intrigati de ce au gasit in coloana acesteia

Distribuie:

Publicat:

Atunci cand o femeie de 35 de ani a ajuns la un spital din Franta, a spus doctorilor ca simtea ca si cum socuri electrice treceau prin picioarele sale. Mai mult decat atat, se simtea slaba si a cazut de cateva ori. Simptomele neobisnuite aveau o cauza surprinzatoare: larve de viermi paraziti care „si-au facut casa” in coloana vertebrala, conform unui articol publicat pe 11 iulie in The New England Journal of Medicine.

Femeia nu a parasit recent Franta, dar calarea si era in contact cu vite. in afara de simptomele deja mentionate, femeia a precizat ca, in ultimele trei luni, avea dificultati de a calari, scrie descopera.ro, care citeaza Live Science. O analiza RMN a scos la iveala leziuni ale coloanei la T9 (a noua vertebra toracica), aflata undeva la mijloc, conform doctorilor de la Centre Hospitalier Universitaire de Dijon care au tratat-o.

Femeia a avut nevoie de operatie pentru a inlatura leziunea, iar testele au scos la iveala ca a fost cauzata de o infectie cu Echinococcus granulosus, un mic vierme care se gaseste in caini si in alte animale de ferma, precum oile, vitele, caprele si porcii.

Viermele cauzeaza o boala numita echinococoza chistica, unde larvele formeaza un chist care creste in organism. De obicei, acestea apar la ficat sau la plamani, dar pot aparea si in alte parti ale corpului, inclusiv in oase si sistemul nervos central. Totusi, infectiile oaselor, inclusiv coloana vertebrala, sunt rare, fiind doar 0,5 – 4% dintre cazuri.

Ciclul vietii viermelui este oarecum complex. Forma adulta a viermelui traieste in intestinele cainilor si poate creste pana la 6 milimetri. Ouale ajung in excrementele de caine, iar alte animale de ferma ajung sa fie infectate cand ingereaza mancare sau apa contaminata cu aceste oua. Odata ajunse in organism, ouale devin larve, dar nu pot creste in forma adulta decat daca ajung din nou in caine, ceea ce se intampla daca acestia consuma carnea animalelor.

La fel, oamenii pot deveni infectati daca consuma produse contaminate cu ouale din excrementele cainilor. Oamenii sunt insa considerati gazde accidentale, pentru ca nu sunt implicati in transmiterea bolii inapoi la caini (in cazuri rare, un caine ajunge sa consume carne de om), iar viermii nu pot ajunge adulti in oameni. in afara de operatie, femeia a fost tratata cu medicamente impotriva parazitilor. Dupa noua luni, nu mai avea simptome ale infectiei sau semne ca infectia ar reveni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img